10 000 семейства повече ще получават детски надбавки, обеща социалният министър

1186
10 000 семейства повече ще получават детски надбавки, обеща социалният министър
Снимка: БГНЕС

От 1 юли увеличаваме подоходния тест и около още 10 000 семейства ще получават детски надбавки. Моите желания са да подпомогнем истински работещите майки. Това заяви социалният министър Зорница Русинова в ефира на Нова телевизия.

Около 650 000 деца получават детски надбавки. Амбицията ми е да подпомогнем истински работещите семейства и майки. Много често проблемът е и в средата, в която живеят", каза още тя. Русинова уточни, че всички работят в рамките на бюджет, който трябва да се приоритизира.

Няма да се спират детските на работещите родители, увери социалното министерство

Не е вярна информацията, че ще бъдат спрени добавките за работещи родители. Регламентът за предоставянето им остава както досега. Това ...

Според нея социалната политика не е само раздаване на пари, а на цялостна грижа за хората, а с икономическия ръст на страната се забелязва и надвишаване на средните доходи.

„За мен най-добрата социална политика е тази, която помага на хората да се чувстват активни през работа, а не през помощи. Когато говорим за пенсионерите, една от недоразвитите услуги за социалните грижи в дома. Темата ще продължим да я развиваме и през следващата година с новия закон, който планирам – Законът за социалните услуги. Всичките социални услуги са част от закона за социалното помопомагане“, каза още министърът. 

По думите й услугата „личен асистент“ не замества дохода, а средствата за последните 2 години били 206 млн. лв.

„Целта на програмата е да освободи работещите хора да работят. Всяка община има бюджет от половин милион лева“, уточни Русинова. По думите й всеки спестен лев се преразпределя.

Скача границата за достъп до семейните помощи за деца

От 1 юли границата за достъп до семейните помощи за деца се увеличава от 350 на 400 лева, напомнят от Агенцията за социално подпомагане...

„Има отново спестени средства. Правим всичко възможно да удовлетворим нуждите на общините. Много често хората с увреждания нямат достъп до обществени сгради. Със средства от „Красива България“ сме отпуснали средства за рампи за хората с увреждания. В следващата една година трябва да помислим начина, по който майките на децата с увреждания могат да имат право на други социални придобивки“, коментира социалният министър.

По думите ѝ един от наболелите проблеми е този с детските градини през лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика