118 депутати оставиха Главчев председател на парламента

2927
118 депутати оставиха Главчев председател на парламента
Снимка: БГНЕС

Димитър Главчев от ГЕРБ остава председател на Народното събрание. Това стана ясно след гласуване в пленарна зала. Решението беше взето със 118 гласа "за", 114 "против".

Припомняме, че БСП поиска оставката на председателя на Димитър Главчев и внесе в деловодството на парламента необходимите за това подписи. Според Корнелия Нинова Главчев не изпълнява правилника на парламента и не наказва народните представители, че отправят заплахи, думи, които увреждат доброто име, и непристойно поведение.

Социалистът Филип Попов поиска точката за оставката на Главчев да бъде първа. От 221 гласували депутати 217 гласуваха „за” това първа точка от дневния ред да бъде оставката на Главчев.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова откри дебатите и заяви, че причините да поискат оставката на Главчев са две. Първо, защото Народното събрание не работи пълноценно вече 6 седмици, правителството и мнозинството нямат управленска програма, която да изпълняват и по-лошото е, че до края на юли няма да има такава.

"Вие се занимавахте с други теми. От вчера се занимавате със Закона на концесиите, който е лобистки и унищожава малкото останала държавна помощ", каза лидерът на БСП.

Марешки поиска хомосексуалистите в парламента да излязат на светло

Хомосексуалистите в Народното събрание да излязат на светло. Това поиска лидерът на "Воля" Веселин Марешки от парламентарната триб...

Тя обвини ГЕРБ, че зад евродирективата прикриват раздаването на вечни концесии на държавна и общинска собственост. В същото време БСП са внесли законопроект за изменение на ГПК и други законодателни инициативи, но тези проекти не се разглеждани в комисии и зала.

"Работим по 20 минути на ден", напомни Нинова. Според нея това поведение срива авторитета на парламента. Не желаем на институцията да се гледа като на място, където не се работи, продължи тя.

Втората причина за исканата оставка на Димитър Главчев е, че "тази немощ се прикрива с агресивно поведение. С декларации 1 млн. души бяха пращани в Сибир и наричани небългари".

Според левицата председателят на НС нарушава правата като позволява това, а според закона депутатите нямат право да отправят лични обиди против когото и да е, и ако това се случи, председателят трябва да направи забележка. "Ние очакваме от него не такова поведение, а налагане на морални ценности, които са необходими на обществото и които са ценности на европейската политика, добави лидерът на левицата", добави соцлидерът.

"Нинова заяви също, че Европа и целият свят се борят с омразата и разделението, а вие (ГЕРБ – бел. ред.) правите обратното. Нито дума за приоритети вече шеста седмица. Парламентът не е обсъдил какво ще предложим от председателството ни на ЕС. Вместо това антикомунизъм и заклеймяване на различните. Връщате ни в миналото. Върнахте България в 90-те години и ние няма да стоим безучастни", каза Нинова.

Новото Народно събрание рекордьор по непродуктивност

44-тото Народно събрание е най-непродуктивното за последните три. От 19 април, когато официално стартира, до днес, депутатите са работи...

Спорът между БСП и ГЕРБ, провокирана от исканата оставка на Димитър Главчев, продължи с изказване на Славчо Велков от БСП, който се обърна към Спас Гърневски от ГЕРБ с репликата: "Спасе, оля се". Минути по-късно Веселин Марешки се обърна към депутатите в залата с репликата: "Всички се оливате и ние от "Воля" ще се оттеглим и ще се върнем, когато тонът се промени".

Спас Гърневски отвърна: "Работа на председателя няма да обсъждам, защото той си я върши чудесно. Относно вашата декларация, обърна се той към БСП, щяхте да видите, че тя има два аспекта - първо да спрете с демагогията и разделението в този парламент”. След него се изказа и Антон Кутев, който коментира езика на омразата.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов помоли да се прекрати "този срамен дебат и да се гласува оставката, след което председателят да си седне на мястото и да спрем да омърсяваме парламента. „4 години ще стоя тук, не искам да се "къпя в мръсна вода", спрете се. Да гласуваме и да спрем този срам“, заяви Вежди Рашидов.

В рамките на дебата Хамид Хамид от ДПС обяви, че партията ще гласува за" оставката на председателя на парламента, тъй като се допуска езика на омразата системно, като дори отбеляза, че Главчев е трябвало да се оттегли с достойнство, а сега оставката му ще бъде поставяна на дневен ред всеки ден.

От името на коалиционния партньор на ГЕРБ - Обединени патриоти се изказа Искрен Веселинов, който беше категоричен, че ще гласува "против" оставката на Главчев, тъй като искането на БСП е "безпомощно, инфантилно, безсмислено и изсмукано от пръстите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика