6 612 са недействителните бюлетини от чужбина

14803
6 612 са недействителните бюлетини от чужбина
Снимка: БГНЕС

6 612 са недействителните бюлетини от вота на българите в чужбина. Това показва справка в протоколите на всички секции извън страната, предаде БГНЕС.

Най-много са недействителните бюлетини от Турция, които са общо 3 850, което е обяснимо донякъде, тъй като там бяха разположени най-много секции за гласуване.

Бурса, Миллет в южната ни съседка се откроява като избирателния район с най-много невалидни бюлетини от всички избирателни райони, където са гласували българи зад граница. Общият им брой е 197.

След Турция най-много бюлетини, които не са били отчетени при броенето са в Испания - 497 на брой. На много места невалидни бюлетини липсват или са по една поради факта, че в повечето държави е имало само една секция. Българите зад граница имаха възможност да упражнят правото си на глас в 427 секции в 59 държави. Най-много секции имаше в Турция - 136.

Друга справка показа, че 206 854 са недействителните бюлетини след вота. Това показва, че общият брой на невалидните бюлетини от страната и чужбина е 213 466.

Вотът на 5-ти октомври отчете една от най-ниските избирателни активности в последните 25 години и вкара най-много политически формации в новото 43-ото Народно събрание. Данните са на база на публикуваните отчети на протоколи в Централната избирателна комисия от всички РИК.

От данните може да се направи извода, че в шарения 43-ти парламент се намества и девета формация – тази на недействителните бюлетини. Със завидния си брой от над 200 хиляди спокойно може да бъде сформирана парламентарна група, заемаща 10, че и повече, депутатски банки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза
Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза

Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора се замислят как това ястие влияе на здравето. "Всъщност мойвата е малко по-различна...