АБВ към Горанов: Защо натовари България с още 150 млн. лева дълг?

13455
АБВ към Горанов: Защо натовари България с още 150 млн. лева дълг?
Снимка: БГНЕС

Куп въпроси отправи най-малката партия от управляващото мнозинство АБВ към финансовия министър Владислав Горанов. Всички те са по темата "държавен дълг" - тема, която доведе до представянето на оставката на лидера на АБВ Георги Първанов, след като в последния момент депутатите му подкрепиха да бъдат изтеглени 16 млрд. лева външен заем в периода 2015-2017 година. Това беше направено срещу обещанието на Горанов в пленарна зала да не се използват поне 2 млрд. лева от този заем.

От АБВ обещаха, че ще следят непрестанно темата и вече са готови с първите питания към Горанов. В нарочно съобщение партията на Първанов припомня, че на 19 март Министерството на финансите емитира наведнъж 3.1 млрд. евро на международните финансови пазари, с което постави рекорд в историята на България като емитент и почти изпълни лимита си за набиране на външен дълг за годината. Бяха емитирани три различни по срочност облигации с падежи след 7, 12 и 20 години, при доходност съответно 2.17%, 2.73% и 3.26%. Министерството на финансите определи резултата като успешен за България и е факт, че погледнато в исторически план нивата са много ниски, но въпреки това са с около 0.5% по-високи от това, което пазарът очакваше и това, което можеше да се постигне, твърдят от АБВ. И питат - защо се получи така?

Станишев мъти водата, иска национална подписка срещу заема от 16 млрд. лева

БСП да инициира национална подписка срещу решението за заем от 16 млрд. лв., предложи бившият лидер на социалистите Сергей Станишев на...

На първо място, защо Министерството на финансите реши да емитира наведнъж много по-голяма сума от това, което беше първоначално оповестено (индикациите бяха за около 1.75 млрд. евро сега и още 1-1.5млрд. през септември, а в действителност сега бяха емитирани 3.1 млрд. евро)? Това е огромно по обем предлагане на дълг за нашата страна, което изненада инвестиционната общност и наложи по-високите нива на доходност, казват от АБВ. Какво стана с обещанията за прозрачност и предвидимост по отношение процесите за управление на държавния дълг? Преди всичко и през септември ще действа програмата на Европейската централна банка по изкупуване на правителствени облигации, тоест международната обстановка и тогава ще бъде предвидима и благоприятна, аргументират се от АБВ.

На следващо място, презаписването (тоест инвеститорският интерес, дефиниран като общия размер на подадените поръчки спрямо размера на емитирания дълг) на българските еврооблигации е по-малко от два пъти, което е несравнимо с постиганите презаписвания от 3, 5 и даже 10 пъти на емисии, предлагани от държави от региона със сравним с българския кредитен рейтинг. Според АБВ това показва, че инвестиционната общност е била изненадана от величината на обема, което е довело и до по-висока доходност.

Мнозина от сериозните финансисти са на мнение, че ако дългът беше взет на два пъти чрез стандартизирани емисии обем от по 1.5 - 2 млрд. евро през пролетта и есента, можеше да се постигнат по-изгодни условия. 0.5% доходност на година може да не изглежда много, но като се имат предвид емитираните обеми и времето до падеж, в парично изражение това се равнява на над 100 млн. евро, които държавата, тоест данъкоплатците ще надплатят като лихви. Отделно, според АВБ, взимането на целия дълг сега наведнъж, въпреки че държавата няма нужда от всички тези средства в момента, означава, че за периода от сега до есента, когато по план трябваше да се емитира вторият транш, ще се плащат излишни лихви. Сметката на АБВ сочи още близо 40 млн. евро. Излиза, че от необяснимото ударно теглене на дълг държавата е ощетена с близо 150 млн. евро - умишлено ли е това, питат от АБВ.

На следващо място, доходностите по взетия дълг, определени от Министерството на финансите и синдиката от банки, бяха допълнително умишлено завишени, дори вземайки предвид по-големия обем. Доказателство за това е, че веднага след първоначалното предлагане на дълга, на вторичния пазар доходностите паднаха значително. От това се облагодетелстваха инвеститорите, на които беше разрешено да запишат от новия дълг от Министерството на финансите и синдиката от банки-поематели.

Сагата за външния дълг свалила доверието в кабинета "Борисов"

Защо 61% от запитаните от „Галъп” изпитват недоверие към второто правителство на Бойко Борисов – причината е в сагата...

Пенсионните фондове

Защо по негово лично разпореждане не са били допуснати до участие в първичното предлагане най-големите български институционални инвеститори – пенсионните фондове, въпреки че те са пуснали поръчки за стотици милиони евро? Това означава, че на тях, а следователно и на милионите осигуряващи се в тях български граждани, не им е било позволено да инвестират в новия държавен дълг при изгодните първоначални условия, а са били пренебрегнати в полза на международни инвеститори, казват от АБВ. За българските пенсионни фондове единствената оставаща възможност е била да се опитат да закупят от новия дълг на вторичния пазар, но разбира се при по-високи нива, от което ощетени са бъдещите пенсионери, а облагодетелствани международните инвеститори, твърдят от АБВ

Според партията на Първанов това се повтаря порочната практика, стартирана от Симеон Дянков, който през 2012 г. изобщо не допусна български инвеститори до участие в аукциона, на който бяха пласирани 950 млн. евро и отново ощети българските инвеститори, които се принудиха да купуват книжа на вторичния пазар при значително по-висока цена и съответно по-ниска доходност.

Изключването на пенсионните фондове от министър Горанов, особено като се има предвид, че поръчки на други български инвеститори - банки и застрахователи, са били одобрени, поражда и следните допълнителни въпроси, на които министър Горанов дължи отговор, продължават от АБВ. Има ли той други планове за средствата на фондовете, които не са огласени пред обществото? Продължават ли плановете за де факто национализация на индивидуалните партиди на хората? Има ли планове фондовете да бъдат принудени да инвестират парите на осигурените в правителствени инфраструктурни проекти с много по-висок риск и ниска доходност? Очакваме публичен отговор на тези въпроси от министър Горанов, завършват от АБВ.

Симон Фасдал за Actualno.com: Няма по-подходящ момент от сегашния да се тегли дълг

Симон Фасдал оглавява отдела за търговия на книжа с фиксирана доходност към Saxo Bank. Той има 17 години опит на пазара и търговията с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика