АБВ може да подкрепи ДПС за мажоритарния вот

9800
АБВ може да подкрепи ДПС за мажоритарния вот

Може да подкрепим ДПС за мажоритарния вот. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов, предаде БГНЕС.

От думите на Първанов стана ясно, че след съвет на партията са обсъдени няколко теми, включващи енергетиката, цената на тока, референдума.

"Разгледахме важният въпрос за развитието на ядрената енергетика в България, и стратегия за развитие на ядрената енергетика. Водим твърде дребнав дебат за цените на тока, който не дава хоризонт на този изключително важен сектор", смята Първанов.

Според него вероятно сега ще се отложи с един месец взимането на решения, в който ще се уточняват причините за това състояние на енергетиката, ще се набележат палиативни мерки и след 6 месеца ще се върнем към тази тема. "За това е толкова важно предложението, което прави АБВ, защото дава хоризонт за развитието на енергетиката ни десетилетия напред. Губим темпо и динамика за развитието на българската енергетика, затова няма защо да се сърдим когато се правят едни или друг предложения за цената на тока", каза Първанов.

Обсъден бил и въпросът за провеждане на референдума по проблеми на изборното законодателство и промените в самия Закон за референдумите. "В последните дни излезе предложение от Местан за това да има 100% мажоритарен вот, но към момента ДПС нямат формално направено предложение в деловодството на НС, за разлика от АБВ, които държим на инициативата си и сме направили предложението си , което е за смесена избирателна система 50 на 50. Може да декларираме готовност да подкрепим и предложението на ДПС на 1-во четене, но при условие, че тази идея не мине, те да подкрепят идеята ни за смесена избирателна система", подчерта лидерът на АБВ. Той обобщи, че ГЕРБ казват, че са за смесена система, подобни изказвания имало и от БСП.

"Самият Закон за референдума от това, което чувам от предложенията на ГЕРБ, оставам с впечатлението, че се прави нещо доста неработещо и недостатъчно принципно. Най-вероятно този референдум ще се окаже неуспешен и причината за това е по начина, по който президентът формулира въпросите", добави Първанов.

Кирил Цочев разясни предложението на АБВ за развитие на ядрената енергетика, като посочи, че партията е предложила 10 политически действия, които трябва да бъдат реализирани. Трябва да заявим пред ЕС намерението си да развиваме ядрената енергетика и да продължи въвеждащият процес на ядрените реактори на Белене и Козлодуй. Трябва да се създаде Национална комисия за ядрена енергия", добави Цочев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика