Местан: Мажоритарният вот няма да засегне ДПС

11236
Местан: Мажоритарният вот няма да засегне ДПС
Снимка: БГНЕС

Мажоритарният вот няма да засегне ДПС. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан след среща с Реформаторския блок, предаде БГНЕС.

Местан посочи, че срещата с Реформаторски блок е била по инициатива на ДПС и са обсъждали референдума. Той коментира, че биха искали следващата седмица да се проведат срещи и с останалите парламентарно представени сили в 43-то НС.

"Трябва да имаме съзнание до какви дълбоки промени в моделите на управление на страната биха довели промените в избирателната система. Споделихме с РБ, че дълбоко не вярваме в тезата, че чрез промени в избирателната система може да се постигне по-високо качество на политическа система", убеден е Местан.

Според него в света има успешни модели както на политически системи, основани на пропорционален парламент, така и на мажоритарен.

Местан припомни, че в български условия от години се твърди, че по-подходящата система е пропорционалната, защото гарантира политически плурализъм, интереса и на малките партии.

"Ние нямаме притеснения от мажоритарния вот, защото признавам, предвид и на географията на вота за ДПС, мажоритарният вот няма да ни засегне", каза с Местан с уговорката, че от ДПС не се ръководят от частния партиен интерес.

Местан даде математически пример как с мажоритарен вот един взема цялата власт

Наблюдаваме ситуация на парадоксално обръщане на позицията и аргументите за изборната система. Аргументите в полза на мажоритарния вот ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика