АБВ ще издига своя кандидат-президентска двойка

2234
АБВ ще издига своя кандидат-президентска двойка
Снимка: БГНЕС

АБВ няма да подкрепи кандидат на "Позитано" за президент, ще предложи алтернатива за президентските избори, каза Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ, предаде репортер на БГНЕС.

От изявлението стана ясно, че АБВ може да излезе със своя кандидатура, но не и коя ще е тя. Ще предложим алтернатива, заяви бившият социален министър от втория кабинет на Борисов. Калфин и лидерът на АБВ Георги Първанов не коментираха дали те самите могат да са кандидати.

Консенсусният Румен Радев вече не е консенсусен

Кандидатът за президент на уж обединена левица ген. Румен Радев явно няма да е кандидат на най-големите леви партии. Това стана ясно сл...

С решението си да прекрати преговорите на този късен етап ръководството на БСП прояви страх от поемане на отговорност и липса на политическа коректност, подчерта Калфин, визирайки вчерашното решение на "Позитано". Днес вече е късно за инициативен комитет, той може да предшества, а не да следва партийното решение. Когато един кандидат е издигнат от партии вече е нелепо той да бъде издиган и от инициативен комитет. Но очевидно такава идея не е повод за решението на БСП, смята Калфин. Потресе ме и аргумента на БСП, че двете партии не са равнопоставени - че едната е по-голяма, а другата по-малка. Калфин не приема принципа, че големите решават, а малките изпълняват. В публичните отношения всички имат равни права, категоричен бе той, цитиран от БГНЕС.

БСП изгуби изборите за президент и „Позитано” носи отговорност за това свое решение, повтори Калфин вчерашната си теза. Такова поведение не е достойно, отбеляза той.

Признавам, че вчерашното решение на БСП ми напомня на нещо, което и друг път сме казвали - очевидно здравите сили победиха здравия разум, заяви в изказването си и председателят на ПП АБВ Георги Първанов. „Да не вземеш да ни преметнеш - играем докрай, нали?”, му е казала преди време Нинова, лидерът на червената партия. Мисля, че това е еднолично решение, техните аргументи за прекратяване на преговорите са несериозни, смята Първанов. Основното е, че те не одобряват нашето споразумение, което аз наредих да бъде публикувано, каза той. Аз призовавам те да публикуват и техния проект, отсече Първанов. По-нататък той се спря в изказването си на определени моменти от начина, по който са преговаряли и позициите, които са заемали - за името на коалицията, за нейното ръководство, за жестовете, които са правили от АБВ и др. Направих компромиси, които надхвърляха границите на нормалната позиция в такива преговори, подчерта Първанов.

Винаги съм имал коректни отношения с ген. Радев, опитвал съм се да помагам с всичко и твърдя, че в много от случаите ние бяхме на едно мнение, коментира Първанов. В последните дни усетих, че във въздуха витае някаква промяна, продължи той. Звъннах вчера на обяд на генерала и го питах какво става, а той отговори, че всичко е наред и се договорихме да проведем среща в тристранен формат - БСП, АБВ и хората от екипа на генерала. Когато разбрах като гръм информацията от пресконференцията първата ми работа бе да звънна на ген. Радев и да попитам какво се е променило. Досега отговор нямам, не се чухме и до момента нямам разговор, поясни Първанов. Пожелавам му успех поне в семейно отношение, добави той.

Политолог: Фандъкова ще е кандидатът за президент на ГЕРБ

ГЕРБ няма ясно решение и Бойко Борисов не е изключен като кандидат за президент. Това заяви политологът Първан Сименов в анализ за пост...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика