АБВ ще подкрепи новото правителство

13627
АБВ ще подкрепи новото правителство

Преди час потвърдихме нашата готовност за присъединяване към програмната декларация за бъдещ кабинет. Това заяви председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин, предаде БГНЕС.

Той допълни: "Буквално преди по-малко от час потвърдихме нашата подкрепа за присъединяване към текста на изработената програмна декларация".

Калфин: Ако ГЕРБ и РБ приемат предложенията ни, сме "за" участие в правителството

Ако ГЕРБ и Реформаторският блок приемат нашите предложения, ще потърсим варианти за участие в правителството. Това каза пред журналисти...

Върху този документ ще се изпълняват приоритетите на новото правителство. В програмната декларация има над 40 текста, предложени от АБВ и приети. "Това не са редакционни текстове, а са наши приоритети", поясни Калфин.

От своя страна председателят на партията Георги Първанов заяви, че коалиционните партньори на АБВ са подкрепили решението. В него е записано, че бившият външен министър Ивайло Калфин ще влезе в следващото управление. Той ще заема поста вицепремиер и министър на социалната политика.

Също както "Патриотичния фронт", АБВ няма да подписва коалиционното споразумение, което се оформя между ГЕРБ и Реформаторския блок, каза Георги Първанов. За разлика от националистите обаче, АБВ ще има министър.

Сред постигнатите споразумения с програмата в социалната сфера са замразяване на възрастта за пенсиониране на работещите от първа и втора група догодина, връзване на пенсионната реформа с продължителността на живота, спиране на замразяването на доходите и тяхно движение спрямо икономиката. В сферата на енергетиката - продължаване на проекта "Южен поток" спрямо европейските изисквания, развитие на ядрената енергетика и отвъд удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", продължаване на забраната за използване на технологията хидрофракинг, избиране на нов състав на на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и др. В документа е записано още справедливо разпределение на гласовете по избирателни райони, задължително гласуване и др.

ГЕРБ поиска от АБВ да каже до 5 ноември влиза ли с министър в кабинета

До утре АБВ трябва да реши дали ще влезе в бъдещия кабинет със свой министър. Това заяви лидерът на парламентарната група на АБВ Ивайло...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика