AFP: Партиите на протеста заплашват властта на Борисов

4042
AFP: Партиите на протеста заплашват властта на Борисов
Снимка: БГНЕС

Българският министър-председател Бойко Борисов ще има затруднения да се задържи на власт, след днешната сравнително висока избирателна активност, която вкарва в парламента партии, оглавили протестите през лятото и обявили се срещу борбата с корупцията в страната.

Екзитполовете прогнозират неговата десноцентристка партия ГЕРБ да остане най-голямата партия в парламента, но само с около 25% от гласовете, в сравнение с 33,5%, които спечели преди четири години, отбелязва агенция France Presse, цитирана от БГНЕС.

Опозиционната социалистическа партия и новата партия против статуквото „Има такъв народ”, основана от певеца Слави Трифонов, се съревновават помежду си за второто място, а други две протестни партии, които отхвърлят управлението на Борисов, също се очаква да влязат в парламента.

Борисов коментира резултата от двора си и заговори за обединение с опонентите (ВИДЕО)

Първи коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след обявяването на предварителните изборни резултати. Той направи изявление във Faceb...

След десетилетие на доминиране в българската политика Борисов има малко естествени коалиционни партньори.

Не могат да бъдат изключени седмици на преговори или дори поредни извънредни парламентарни избори, което означава, че България - най-бедната членка на Европейския съюз, може да има затруднения да използва отделените от ЕС 750 милиарда евро фондове за възстановяване от пандемията от коронавирус в ЕС.

Бивш пожарникар и бодигард, Борисов, 61-годишен, се опита да докаже успехите си в модернизирането на скърцащата инфраструктура на България в сдържана кампания, след като миналата година популярността му беше подкопана от масови митинги срещу корупцията и властта на олигарсите.

„Виждаме очертанията на една нова България, където Борисов може да продължи да печели избори със своите огромни административни и финансови ресурси, но не може да задържи властта“, каза Христо Иванов, лидер на партията „Демократична България“, участваща в протестите през миналата година.

Опциите за изграждане на коалиция пред партията на Борисов се стесняват от появата на анти-истеблишмънтската партия „Има такъв народ” на популярния телевизионен водещ и шоумен Слави Трифонов. Социолозите от Gallup International го поставиха на второ място пред социалистите – традиционната опозиция на Борисов в парламента.

ГЕРБ изгуби София, младите избраха "Има такъв народ"

Повечето жителите на София са дали гласа си за Демократична България, докато в малките населени места подкрепят приоритетно ГЕРБ. Това ...

54-годишният Трифонов, чиито концерти, изпълнени с патриотични песни, привличат хиляди, отхвърли управлението и коалиции както с ГЕРБ, така и със социалистите.

"Демократична България", една от най-водещите извънпарламентарни сили в масовите протести миналото лято, спечели около 10-11%, сочат проучванията. Поредната протестна партия, „Изправи се! Мутри вън!” също ще влезе в новия парламент.

Протестиращите през миналото лято по площадите в България обвиниха Борисов, че е ухажвал местните олигарси и е насочил помощта от ЕС към бизнеси, близки до ГЕРБ – нещо, което той отрича.

България се определя като най-корумпираната държава членка на ЕС според Transparency International. Неотдавнашен доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека подчерта сериозните проблеми с независимостта на съдебната система и свободата на медиите в страната.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа