Ако парламентът пренебрегне изборния референдум, ще има масов протест, казва проф. Близнашки

22013
Ако парламентът пренебрегне изборния референдум, ще има масов протест, казва проф. Близнашки
Снимка: БГНЕС

Напълно ясно е, че управляващото мнозинство се страхува от референдум за изборните правила и ще направи и невъможното, за да няма такъв. Това каза председателят на инициативния комитет за референдум за изборния процес професор Георги Близнашки.

Според него членовете на Комисията за работа с гражданското общество на Народното събрание, която днес провежда заседание, очевидно се страхуват от всеки глас на разума, който би прозвучал по време на дебатите и затова не са поканили представителите на Инициативния комитет по време на обсъждането на референдума на своето заседание. Затова и членове на инициативния комитет проведоха мълчалив протест пред Народното събрание.

Проверяват подписите за референдума за отмяна на партийните субсидии

Съвместна комисия от служители на Народното събрание и представители на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум "Да...

„Така или иначе, обществените настроения са принципно различни и затова най-малкото, което можехме да направим в този случай, е да организираме този мълчалив протест. Това е начин да покажем, че не се примиряваме и ще продължим борбата. Преди 2 дни сме внесли исковата молба, обжалваме отказа на председателя на Народното събрание да ни даде възможност за отстраняване на нередностите в подписката съгласно чл. 13, ал. 4 от Закона за прякото участие на гражданите в управлението. Ще извървим целия път. Надяваме се справедливостта да възтържествува”, заяви проф. Близнашки, предаде Агенция "Фокус". По думите му е възможно комисията да не отхвърли искането на Инициативния комитет, но е малко вероятно.

„Тези хора очевидно нямат никакво желание да се вслушат в гласа на своите сънародници. Предполагам, че ще подходят чисто формално и ще констатират факта, че не сме достигнали 500 000 гласа - следователно референдумът не е задължителен и зависи от волята на мнозинството в Народното събрание. Очаквам в тази посока да се развият дебатите. Ако не друго, днешната акция предизвика общественото внимание и дано ни поканят поне в правната комисия, за да изложим нашите мотиви, доводи и аргументи. Това е кауза, която се ползва с изключително широка обществена подкрепа. Над 60% - до 80 % от българските граждани подкрепят този референдум. Да се надяваме на благоприятен развой на събитията”, каза Близнашки.

„Големият протест предстои, ако Народното събрание реши, че няма нужда от референдум, че може да неглижира волята на близо половин милион български граждани. Тогава ще призовем всички да излязат на улицата, но все пак да се надяваме, че ще се прояви благоразумие от страна на народното представителство и референдум в крайна сметка ще има. Един толкова желан референдум просто не може да бъде отхвърлен с лека ръка”, сигурен е той.

По време на мълчаливия протест на пл. „Независимост” част от присъстващите бяха сложили черни ленти през устите си.

Управляващите нарочно не искат важни референдуми

Съпротивата срещу референдума за изборните правила е огромна. Това каза председателят на инициативния комитет на идеята професор Георги...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика