Александър Корнезов е българският кандидат за съдия в Общия съд на ЕС

1745
Александър Корнезов е българският кандидат за съдия в Общия съд на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството определи доц. д-р Александър Корнезов за кандидат на България за съдия в Общия съд на Европейския съюз (СЕС).

Номинацията е издигната от министрите на правосъдието Екатерина Захариева и на външните работи Даниел Митов с оглед изискванията, които се поставят пред кандидатите за заемането на тази длъжност, и високите оценки в докладите за дейността на Александър Корнезов като съдия в Съда на публичната служба на СЕС.

Доц. д-р Корнезов е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Международно право”. Притежава образователна степен LL.M. in European Law от Колежа на Европа в Брюж, както и научна степен „доктор по право” със специалност „Международно частно право” от Института за правни науки към БАН.

Работил е като адвокат в брюкселска адвокатска кантора, която е сред водещите в областта на европейското право на конкуренцията и европейското антидъмпингово право. В продължение на девет години е бил реферандер в Съда на ЕС, а от април 2016 г. работи като съдия в Съда на публичната служба на ЕС.

Притежава богата научна и преподавателска дейност. Работи като хоноруван преподавател в юридическите факултети на СУ „Св. Климент Охридски” и УНСС, бил е гост лектор в университети в Полша, Белгия, Великобритания. От 2006 г. активно участва като лектор в редица конференции, научни форуми и програми за обучение. Автор е на десетки книги, монографии, студии и статии, свързани с правото на ЕС, защитата на основните права, гражданството и др.

Владее английски, френски, испански, португалски и немски езици, ползва руски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com