Американският посланик: Тръмп знае за Цветан Василев

12284
Американският посланик: Тръмп знае за Цветан Василев

Американският президент Доналд Тръмп е бил информиран по казуса с ексбанкера Цветан Василев и искането му да получи защита по закона „Магнитски”. Това каза за Нова посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

„Да, ние сме наясно с този случай! Но това е един правен казус. Затова аз не мога да го коментирам. Като правило не обсъждаме съдебни дела”, заяви Рубин.

Временно е замразен лицензът на оръжейна фирма, приближена до Цветан Василев

Лицензът на оръжейната фирма за търговия ЕМКО на Емилиян Гебрев, който е сочен за приближен до банкера Цветан Василев, е замразен зарад...

"Разговорите по тази тема вървят само по юридически канали", добави посланикът в отговор дали българските власти са го потърсили по казуса.

Със закона "Магнитски" американското правителство може да защити жертви на репресии и нарушения на човешките права вследствие на разкрити случаи на корупция по високите етажи на властта.

Ако молбата на Цветан Василев бъде одобрена от Държавния департамент и Министерството на финансите, решението остава в ръцете на президента Доналд Тръмп. 

„По никакъв начин не мога да обсъждам този казус. По него трябва да се произнесат съдебните органи тук и в Америка”, отговори Рубин на въпроса дали според него на Василев е нужна закрила от Пеевски и Цацаров.

Цветан Василев търси закрила в САЩ чрез закона "Магнитски"

Цветан Василев, бившият мажоритарен собственик на КТБ и настоящ обвиняем по делото за фалиралата банка, ще потърси закрила в САЩ. Той щ...

По думите му САЩ подкрепят съдебната система в България. "Но ние не се опитваме да "побутнем" съдебната реформа. Ние подкрепяме усилията на неправителствените организации, които дават съвети", заяви той.

По темата с визите, Рубин заяви: "Ако зависеше от мен, щях веднага да махна визите, защото знам, че това е важно за българите. Но ние си имаме закони, които регламентират кога да паднат визите за България. Засега тя не изпълнява критериите", обясни той, като се позова на високия процент нелегални българи в Щатите и съответно на високия процент отказани визи.

„Даваме си сметка, че кандидатстването за визи е скъпо, че отнема време и особено за хората, които не живеят в София, това си е голямо предизвикателство, но си имаме закони, които регламентират кога може да падне визовият режим за определена държава. Не искам да ви залъгвам, че можем да променим тези правила”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика