Антоанета Цонева: Вотът с машини не може да бъде манипулиран, както твърдят Борисов и Нинова (ВИДЕО)

3664
Антоанета Цонева: Вотът с машини не може да бъде манипулиран, както твърдят Борисов и Нинова (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Не, заради намерените нови машини за гласуване не може да бъде манипулиран вотът по начина, по който го представят Бойко Борисов и Корнелия Нинова, каза в Студио Actualno Антоанета Цонева, водач на листата на „Демократична България“ в Пазарджик и експерт по изборен процес.

„Има достатъчно гаранции за това, че такива апокалиптични сценарии, каквито те развиват няма как да се случат. Впрочем отношението на ГЕРБ към машините, а сега и на БСП, което е съвсем сходно, ние го наблюдавахме и при предишните избори. Знаете дочи, че ГЕРБ бяха подали жалба в Конситуционния съд срещу машинното гласуване. В крайна сметка машинното гласуване се проведе. Резултатите бяха отчетени и се приеха от всички политически партии. И днес отново в презизборната стратегия се включва всяването на страх, свалянето на избирателната активност по този начин. Искам да уверя нашите зрители, че гласуването ще мине нормално, всички нека да гласуват спокойно и в крайна сметка ще имаме изборния резултат такъв, какъвто гражданите го направят, а не такъв, какъвто фантастичните флашки на Бойко Борисов и страховете на Корнелия Нинова се опитват да създадат в избирателите. В двайсет и първи век сме, има достатъчно гаранции, наблюдаваме много отблизо процеса, така че спокойно гласувайте с машините и бъдете активни“.

Рашков: До момента няма данни с внесените от "Сиела Норма" машини за гласуване да се подготвя изборна измама

До настоящия момент няма данни с внесените от "Сиела Норма" машини за гласуване да се подготвя изборна измама. Въпросът е да не се смес...

По повод спечеленото във ВАС дело срещу броенето на всички разписки от машинния вот и въпреки това настояването на ГЕРБ и БСП за пълно броене във всички секции, Антоанета Цонева каза:

„Едно и също поведение имат и техните комисари в Централната избирателна комисия (ЦИК). Заедно си подават топката, включително когато ставаше въпрос и за нашата регистрация с електронен подпис в Стара Загора, дело, което спечелихме. Всъщност ГЕРБ, БСП и ДПС в ЦИК са охранители на миналото. Всякакви иновации, всякакви технологични улеснения те ги атакуват фронтално. Вижте, за тях е много важно да има хартия в процеса, защото само така се чувстват сигурни, че могат да контролират не само, а и да манипулират резултатите. Знаете за стотиците хиляди грешки човешки и не само, които се допускат при броенето на хартия. Нагледали сме се на това безкрайно много. Едно такова искане на практика да преповториш, да дублираш машинния вот с хартия обезмисля тотално машинното гласуване, което вече е въведено във всички секции в България с над 300 избиратели, хората са гласували, познават го и в един момент решаваш, че отново хартията е водещата технология. Това е фронтална атака изобщо срещу машинното гласуване като цяло. Да, има партии, които се притесняват от машинното гласуване, защото не полагат достатъчно усилия да обучават своите избиратели как да работят с машини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com