Арх. Петър Петров оглави Института за недвижимо културно наследство

9513
Арх. Петър Петров оглави Института за недвижимо културно наследство
Снимка: БГНЕС

Вече е официално назначен новият директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), обяви министърът на културата в служебното правителство проф. Велислав Минеков, съобщиха от културното ведомство.

Новият ръководител на института е арх. Петър Петров, избран след конкурс за длъжността, на който се явила и досегашният директор арх. Даниела Джуркова, която не е успяла да събере необходимия брой точки.

Велислав Минеков получил сигнали за корупция с паметници на културата

Министърът на културата Велислав Минеков е получил сигнали за корупция, свързани с недвижими паметници на културата, предаде Радио Плов...

„Този институт страдаше по отношение на своето състояние, малобройните специалисти, сграден фонд. Започваме работа в нова светлина“, заяви проф. Минеков.

От своя страна арх. Петров заяви, че една от първите му задачи ще бъде да стартира процес по актуализация на списъка с недвижимото културно наследство, както и неговата дигитализация.

Преодоляване на забавяне на преписки за съгласуване, адекватни мерки, свързани с опазване на наследството, възстановяване на диалога с научната общност, подобряване на вътрешната организация – това бяха само една малка част от приоритетите, които посочи арх. Петър Петров.

Той обеща добър диалог със всички други институции, които имат отношение към опазването на културното наследство.

Пред медиите министърът на културата разкри и информация за нови нередности, извършени при реставрация на културни обекти, давайки за пример паметника на Александър II. Там извършилият на реставрацията не е бил вписан в Регистъра на лицата, които имат право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности, което е сериозно нарушение на Закона за културното наследство.

Служебният министър на културата - за нарушенията в министерството

"Листът с нарушения в Министерството на културата е огромен." Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР служеб...

Проф. Минеков заяви още, че е заварил ръководеното от него ведомство в тежко финансово състояние. „Министерството на културата е буквално обрано до дъно още през май месец, а всеки ден идват проекти за културни събития. Нямаме финансова сила за организирането им“, посочи той.

Министърът изрази и тревога по отношение на избора на директори за културните институти и заяви, че с екипа му ще започнат обсъждане и изработване на нова методика за това, тъй като досега това е ставало предимно „по приятелска линия“.

Служебният министър отговори и на писмо от Камарата на строителите, с което те отхвърлят обвиненията му за некачествени ремонти на паметници на културата. Според Минеков в становището на Строителната камата има „няколко странни тези“. „Първо - за средствата, които са изразходвани, съобразно волята на дарителя. В това писмо никъде не се споменава какви точно са средствата, които са изразходвани за ремонта, наречен реставрация, какво е получено от този загадъчен дарител и какво е финансирано допълнително - дали от общината, дали от самата Камара, как е взето решението за финансиране. Човекът, който е финансирал, ако го е финансирал наистина, е в санкционния списък на САЩ и е заподозрян като участник в организирана престъпна група. Нормално ли е в България да приемем подобни средства, независимо от добрите намерения?“, запита проф. Минеков.

Министърът на културата обяви още, че проверява документи, в които има съмнения за редица нередности, извършени от високопоставен служител в неговото ведомство, обещавайки да даде повече подробности за случая след няколко дни, когато има всички доказателства.

Проф. Минеков засегна за пореден път казуса с БНТ, след размяната на взаимни упреци и обвинения между него и генералния директор Емил Кошлуков, настоявайки за промени в Закона за радиото и телевизията. „Очаквам отговор от СЕМ за нарушеното ми право на отговор в националната телевизия“, каза министър Минеков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика