Артисти в листите – кой срещу кого (СНИМКИ)

12364
Артисти в листите – кой срещу кого (СНИМКИ)
Снимка: Facebook

Хора на изкуството не за първи път се озовават в листите за народни избраници на партиите и коалициите. И някои от тях не за първи път дори попадат в парламента. На изборите за 47-то Народно събрание артисти също ще се състезават за народната любов, но не на сцената, а на предизборната трибуна. Ето кои са те:

Коалиция ГЕРБ-СДС

Да кажем най-напред, че Калин Вельов, който беше депутат от ГЕРБ няма да участва този път в надпреварата. Преди да попадне в 44-то НС и да заеме мястото на бившия финансов министър Владислав Горанов, Вельов беше съветник на министъра на културата Боил Банов.

Не така стоят нещата с Евгени Будинов, който също вече беше депутат в 44-то НС. Да кажем само, че Будинов не попадна в 45-ия и 46-ия кратковременни парламенти. Сега е на 7-мо място в листата на "ГЕРБ-СДС, в 25 МИР в София.

"Нe знaм зaщo cмятaт, чe вcичкo, кoeтo e нaпрaвeнo oт ГEРБ трябвa дa бъдe зaчeркнaтo. Aз хaрecвaм пoлитикaтa нa ГEРБ, миcля, чe кoгaтo ca нa влacт имa прeдвидимocт. Тoвa cъc зeлeнитe ceртификaти e cтрaшeн мaйтaп, пълнo e c фaлшиви. Някoи минaвaт c чужди ceртификaти. Aкo cмe oтнoвo нa влacт, щe върнeм зeлeнитe кoридoри и Нaциoнaлния oпeрaтивeн щaб. В мoмeнтa нa влacт eднoличнo e Румeн Рaдeв, тe прaвят кaквoтo cи иcкaт, нo нe гo прaвят дoбрe. Имa хaoc.", каза по NovaNews преди дни Будинов, напълно в стилистиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Доколкото писателят и сценарист Любен Дилов-син може да се нарече артист, е в листата на "ГЕРБ-СДС" в Бургас. Политиката не му е чужда, бил е депутат в 40-то Народно събрание, но от листата на ОДС и в 45-тото Народно събрание, и в 46-тото Народно събрание, но от листата на ГЕРБ-СДС.

„Продължаваме промяната“

Христо Петров, по известен като Ицо Хазарта е начело на листата на „Продължаваме промяната“ в 25 МИР София. В този район, освен че там по традиция водят лидерите на партии, ще се състезават и най-много хора на изкуството. Срещу Хазарта застават вече споменатият Будинов от ГЕРБ-СДС, актьорът Веселин Калановски от „Демократична България – Обединение“ и Светльо Витков от „Хиподил“- лидер на партия „Глас народен“ за които ще пишем по-късно.

„Проучването от последната седмица показва, че ще бъда първи на изборите в 25 МИР - София.

Мисля, че е време моите приятели от ГЕРБ да изпълнят заплахата си.“ самоуверено написа Хазарта във Фейсбук.

От „Продължаваме промяната“ 23 МИР в София срещу Светльо Витков, който води и там, застава актрисата Десислава Спасова, известна като Касиел Ноа Ашер. Припомняме, че имаше период в началото на кариерата й, когато се наричаше Деса Красова, а през 2000 г. смени името си на Касиел Ноа Ашер.

Оперната прима Дарина Такова е в листата на "Продължаваме промяната" също в 23 МИР в столицата. Такова е сред артистите на Националната опера в продължението на шест сезона от 1989 г. Тя има успешна международна кариера на най-големите оперни сцени в света: "Teatro alla Scala" - Милано, "Teatro dell"opera di Roma", във Флоренция, Болоня, Торино, Верона, Палермо, Триесте, Неапол, Венеция, Парма, Бергамо, Амстердам, Карнеги Хол, Мюнхен, Берлин, Женева, Мадрид, Барселона, Лондон, Париж, Токио, "Метрополитън опера" в Ню Йорк и други. Дарина Такова е и в Инициативния комитет, издигнал кандидатурите на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат.

„Демократична България- Обединение“

Двама музиканти се състезават за народната любов от името на коалиция „Демократична България“. Това са Стоян Михалев водач на листата във Варна и Васил Гюров (ДБ „Зелено Движение“), който е в листата в 23 МИР в София.

Да проипомним, че Стоян Михалев се прочу като вокалист на група „Киора“, а след нейното разпадане направи няколко авторски песни в дует със Виктор Стоянов.

Васил Гюров създава група "Ревю". Популярност добива албумът "Милена+ "Ревю", а песните "Ала-бала", "Директор на водопад" и "Чичо" се радват на голям успех и са разпознаваеми и до днес.

Водач на листата на ДБ в Ямбол е актьорът Веселин Калановски, който е и шести в 25 МИР в София. Калановски е общински съветник в столицата. Той е завършил НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) класа на проф. Енчо Халачев. Играе в театър "Възраждане".

През 2017 г. Калановски става учредител на "Да, България".

„Защо един актьор влиза в политиката? За мен няма никакво значение дали човек е актьор, инженер, лекар, научен работник... В политиката се влиза, защото човек има граждански позиции, каза Студио Actualno Веселин  Калановски. Ето какво сподели той: Когато човек намери единомишленици, хора, които като него споделят тези позиции, логично е да се обедини с тях и да се опита да прокара мисленето си в политическия живот на една държава. Да промени по някакъв начин тази държава. Дълбоко убеден съм, че е за добро.“

БСП

Нона Йотова, певица, актриса и поетеса,която беше депутат от червените в 44-то НС, сега е в листата на БСП в Русе на втора позиция. Йотова не попадна в 45-ия и 46-ия парламенти.

Припомняме, че тя бе избрана в 44-то НС от 24 МИР София. Съпруга е на бившия вътрешен министър от правителството на Иван Костов Богомил Бонев.

„Има такъв народ“

Безспорен шоумен и артист, лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов беше избран за депутат в 45-то НС, но така и не стигна до депутатската банка. Не е в листите за предстоящия на 14 ноември вот.

Спорен е въпросът доколко сценаристите му могат да бъдат наречени „хора на изкуството“. Ето защо ги пропускаме.

...и други

Ярка фигура в музиката и политиката е Светльо Витков от "Глас Народен", водач на листите в 23 и 25 МИР в столицата. Фронтменът на "Хиподил" се явява и като кандидат - президент. Ето какво написа той във Фейсбук за президентските избори:

Режисьорът Борис Панкин се кандидатира от партия "Изправи се БГ! Ние идваме" в два райноа - 23 и 24 МИР в София. Панкин завършва режисура при проф. Гриша Островски в тогавашния ВИТИЗ, след това специализира в академия "Буш" в Берлин и в националната театрална академия "Силвио д"Амико", Италия. Дебютира в Смолян с постановката на "Мюзикъл за пет пари" (по "Опера за три гроша") на Бертолд Брехт. Работел е през 90-те години като режисьор в Монреал.Поставя мюзикълите "Ах, този джаз", "Коса", "Чикаго", "Да пееш под дъжда".

Оперният певец Калуди Калудов е в листата на "Българска социалдемокрация", с лидер Александър Томов, в 23 МИР. Той има успешна кариера на българската и международната оперна сцена. Дебютът му като певец е през 1978 г. в ролята на Алфред в операта Травиата на Джузепе Верди. От 80-те години международната кариера на Калуди Калудов е възходяща и той е нареждан от ценителите на операта в челото на тенорите в света. Пял е във Виенската Щатс Опер, Ла Скала, Лисео (Барселона), "Ковънт Гардън", "Метрополитън" и други световни оперни театри.

За ВМРО да кажем само, че съпругата на евродепутата Андрей Слабаков Ернестина Шинова, която на предните вотове беше в листите им, няма да участва сега.

Да припомним само, че певците Искрен Пецов и Кристина Димитрова, както и текстописецът Иван Тенев участваха на предните вотове в листите на ВМРО по-скоро на олимпийски принцип, без шанс да станат депутати.

Същата беше и участта на актьора Веселин Плачков (изиграл ролята на Дякон Левски ), когото АБВ реши да издигне за кандидат от Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика