Асен Василев: Ще имаме актуализиран бюджет от 1 юли

9205
Асен Василев: Ще имаме актуализиран бюджет от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Ще имаме актуализиран бюджет от 1 юли, постигнахме съгласие на експертно ниво. Това обяви след края на рекордно краткия коалиционен съвет финансовият министър Асен Василев, цитиран от 24 часа.

Приходите, които трябва да съберат НАП и митниците ще бъдат увеличени с около 1,450 млрд. лв., за да се компенсират по-ниските постъпления от намаляването на ставки по ДДС и акцизи. С приблизително толкова ще бъдат увеличени и приходите, за да се запази бюджетния дефицит от 4,1%, обясни Василев. Предложения за нови мерки със съответните обосновки коалиционните партньори могат да правят до понеделник, обясни Василев. Ръстът на икономиката ще е 2,9%, а очакваната инфлация под 11%, каза министърът.

Властта вдига с 20% заплатите в отбраната, МВР и Министерски съвет

Увеличение на заплатите с до 20% за сектор "Отбрана", МВР и Министерски съвет предвиждат управляващите. Това стана ясно от изказване на...

Планът е актуализираният вариант на държавните финанси да влезе идната седмица в комисии, а до 25 юни да бъде приет в зала, така че на 1 юли държавата да може да изпълнява новия бюджет. До 6 юли всяка партия може да даде предложения за бюджета, за да бъде напълно изчистен преди да влезе в комисии и зала. Сред предложенията за справяне с инфлацията и кризата, които е предвидено да влязат в сила от 1 юли е ръст на пенсиите, като минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС върху хляба, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

Компенсации за крайните потребители за гориво под формата на 25 ст. на литър намаление от цената на най-евтините бензин и дизел също са част от антикризисните мерки на правителството, които могат да влязат в сила с актуализиран бюджет. През октомври ще се осъществи по-важната част от реформата в социалната сфера, заяви още Василев.

Преди началото на обсъждането, Любомир Каримански от ИТН сподели основната си критика, че не вижда обещаните реформи в социалната сфера. За да се покрият плащания по стар дълг в размер на над 2 милиарда лева, таванът на новия за тази година да се увеличи до 10 милиарда лева, е предвидено в актуализацията на бюджета, съобщи Василев. Той уточни, че за това изтегляне на емисии се прави, за да се възползваме от ниските лихви в момента заради кризата. Таванът на дълга за 2023 г. ще бъде с въпросните 2 милиарда лева по-нисък, увери Василев.

Заплатите в държавната сфера да нараснат с поне 10% от началото на юли и ръстът им да се изравни с този в частния сектор, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди ден. Финансовият министър Асен Василев обяви, че няма нищо против увеличението да бъде 20%, но чиновниците сами да поемат плащането на осигуровките си, а не както досега вноските за тях да прави държавата.

Василев: Изхарчили сме 60 млн. евро от общо 148 млн. за бежанците от Украйна

България разполага със 148 милиона евро от европейски програми за подпомагане на украинските бежанци, като до момента са изразходвани 6...

Преди началото му, министър Василев отново повтори, че ще се отпускат пари само срещу структурни реформи. Важно е да имаме бюджет, за да могат да се изпълнят намеренията за подпомагане на хората заради инфлацията, заяви преди съвета председателят на ПП Андрей Гюров. Любомир Каримански обаче бе критичен - според него в представения за обсъждане вариант не се виждала пенсионната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика