Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев: Тази година няма да има предсрочни избори, за догодина не е ясно

21 май 2022, 10:16 часа • 4312 прочитания

Не мисля, че тази година ще има предсрочни избори, но за догодина не е ясно. Toва заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред Нова телевизия. 

Няма да се увеличава минималната заплата през юли. Няма да има и необлагаем мининум, уточни финансовият министър. Василев залага между 10 и 11% инфлация до края на годината. Той увери, че правителството работи България да приеме еврото от 1 януари 2024 г. 

Той обясни, че бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалби, като Комисия за защита на конкуренцията трябва да ги контролира. Очевидно обаче не го правила. Мярката за отстъпката за горивото ще функционират за автомобили, регистрирани в България и ще се приспадат на касата в сметката. Няма да има ограничения в литрите, уточни Василев. 

Според него България ще се откаже от руския петрол тогава, когато има възможност Лукойл Нефтохим да се преструктурира и тогава, когато цяла Европа се откаже от него. Ако има изключение, ние бихме искали да бъдем в изключението, коментира финансовият министър. Нашият национален интерес е да диверсифицираме първо рафинерията в Бургас и в момента руският петрол е по-евтин, посочи Василев. 

Той не мисли, че има връщане назад към договора с "Газпром". Парното със сигурност ще е по-скъпо, но няма да стане четири пъти по-скъпо. Василев не вижда причина да се качва цената на водата. 

Асен Василев не е чувал и обсъждания, според които ще дадем зелена светлина на Република Северна Македония за присъединяването ѝ в Европейския съюз.

Още: Хампарумян за новите мерки: Коалицията си купува народна любов

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес