Асен Василев в Брюксел: България подкрепя Украйна от самото начало и ще продължи да го прави

1557
Асен Василев в Брюксел: България подкрепя Украйна от самото начало и ще продължи да го прави
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев участва днес в Брюксел в редовното заседание на Съвет „Икономически и финансови въпроси“ на ЕС. Дневният ред на заседанието включваше обсъждане на коригирания пакет за собствени ресурси от ново поколение, предложената от ЕК финансова помощ за Украйна в контекста на ревизията на Средносрочната финансова рамка, реформата на Митническия съюз и други теми от дневния ред на ЕС.

България отбеляза, че не би било полезно сливането на дискусиите относно новите собствени ресурси в бюджета на ЕС и ревизията на Многогодишната финансова рамка и финансовата подкрепа за Украйна. Обърна внимание, че докато дискусията по собствените ресурси ще изисква повече време, то осигуряването на финансова подкрепа за Украйна е спешно. Министър Василев подчерта, че България подкрепя Украйна от самото начало и ще продължи да го прави. Той призова да се разгледат възможностите и законодателната база във връзка с възможността за използване на замразените активи на руската централна банка.

Бюджетът мина на първо четене, ДПС също го подкрепиха

На 12 юли Народното събрание прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за тази година. Решението беше взето със 156 гласа ...

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Относно пакета за собствените ресурси заяви, че България не го намира за балансиран и че в него се съдържа само един нов ресурс, този на база на приходите от Механизма за въглеродна корекция на границите. Във връзка с останалите два нови ресурса отбеляза, че България е против ресурса на база на Европейската схема за търговия с емисии, тъй като той не се основава на нови приходи и с него единствено се променят сумите на приходите за националните бюджети и за бюджета на ЕС. Що се отнася до новия статистически собствен ресурс на базата на корпоративните печалби акцентира, че той води до нови данъчни приходи за държавите членки. Вече има собствен ресурс на база на БНД и той следва да продължи да се използва, вместо да се правят опити за създаване на нови схеми, основани на теоретични печалби.

Сред акцентите в работата на Съвета бяха и предложенията за реформа на Митническия съюз. С нея се предлага нова визия за опростен и засилен Митнически съюз. Тя е важна и във връзка с дискусиите относно икономическата сигурност, по-добрия контрол върху веригите на доставки, както и във връзка с контрола на точките на входа и на изхода на ЕС. Като най-натоварена сухопътна граница на ЕС България подкрепя предложението, включително и поради факта, че със създаването на централизирано пространство на ЕС за митнически данни ще се улесни администрирането на митниците. България подкрепя и създаването митнически орган на ЕС.

В рамките на посещението си в Брюксел министър Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Швеция, Чехия, Словакия, Словения, Литва и Румъния по въпроси, свързани с дневния ред на Съвета. Той разговаря и с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис. На тези срещи българският финансов министър запозна своите събеседници с напредъка на България по присъединяването на страната към Еврозоната.

"Лобистка поправка": НС посече намерението на Асен Василев да мести арбитражните дела

Министерството на финансите ще продължи да отговаря за международните арбитражни дела, по които България е страна. Това реши парламентъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика