"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене"

32285
"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене". Проектът, внесен на 21 ноември в деловодството на парламента, беше раздаден на журналистите днес, предаде БТА.

В него се предлага да се отменят двете решения на Народното събрание, свързани с централата - от 29 март 2012 г. за прекратяване на строежа и от 27 януари 2013 г. по повод проведения референдум. Тогава НС отново подкрепи решението на МС за спиране на проекта "Белене".

Първанов: "Белене" е много печеливш проект, но времето е изключително важно

АЕЦ "Белене" е един много печеливш проект, но времето е изключително важно. Обявената буквално в последните дни нова ядрена централа въ...

Според мотивите на вносителите обстоятелствата след тези решения коренно са се променили и е станало ясно, че е била допусната грешка за спирането на проекта. Те припомнят и че на националния референдум преобладаващата част от гласувалите са се произнесли "за" "Белене".

Междувременно България беше привлечена да отговаря по арбитражно дело и съществува опасност от тежки финансови санкции за страната ни, мотивират се от "Атака".

Ядреният проект бе прекратен с мотива, че държавата не разполага със средства, с които да го финансира, а не са се появили стратегически инвеститори, които да се включат в строежа. След спирането на АЕЦ "Белене" в края на март 2012 г. руският изпълнител на дейностите по проектиране, изработка, доставка, монтаж и пускане в експлоатация на двата реактора – "Атомстройекспорт", заведе в Париж арбитражно дело за 1 млрд. евро заради поръчано, изработено и неплатено от "Националната електрическа компания" оборудване за АЕЦ "Белене". Изслушванията на двете страни се очакват следващото лято.

Освен продължаване на проекта "Белене", от "Атака" искат одържавяване на електроразпределителните дружества и възобновяване на дейността на "Кремиковци".

Нова отсрочка по арбитражното дело за АЕЦ "Белене"

Отсрочка за внасянето на всички необходими документи и материали по арбитражното дело за АЕЦ „Белене” е получила Национална...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com