Атанас Атанасов: Притеснявам се, че в ДПС работят директно за Турция

5829
Атанас Атанасов: Притеснявам се, че в ДПС работят директно за Турция
Снимка: БГНЕС

В България, в няколко района на страната, имамите в джамиите разпространяват сред българските мюсюлмани анкетна карта, изготвена от център за изследване на теология. В картата има въпроси като дали съвременното българско училище успява да формира един вид турско самосъзнание. Има и въпроси дали владеете писмено турски език, кой ви е майчиният език, без отговор „български”, каква телевизия гледате – турска или друга, коя ви е родината – Турция или България и т.н. За мен това е крещящ пример на разузнавателна дейност, категоричен беше председателят на Вътрешната комисия в парламента о.з. генерал Атанас Атанасов пред Нова телевизия.

Анализира се какви са настроенията сред мюсюлманското население и на база този анализ би могло чужд интерес да работи срещу българската държава. В момента Турция се управлява от политическа сила, която има имперски амбиции. В книгата на Ахмет Давутоглу са описани подробно механизмите, с които „да се възбуди” турското самосъзнание сред мюсюлманите на Балканите, подчерта Атанасов.

ДПС привлича избиратели с безплатни екскурзии и безплатно обрязване

Безплатна екскурзия до Одрин и безплатно масово обрязване - това са част от „облагите”, които се предлагат от ДПС преди из...

На въпрос от колко време продължава това, Атанасов отговори, че не знае. Откакто ДПС е във властта, за което основната заслуга е на Сакскобургготски и Станишев, в службите се внедряват бавно и постепенно послушни на Движението хора. През последните години категорично се забелязва сътрудничество между ДПС и Турция като държава. В ДПС са събрани определени хора, има етнически корпус, каза депутатът от Реформаторския блок. Притеснявам се, че в ДПС има хора, които работят директно за Турция, подчерта Атанасов. Отскоро в турското посолство е назначен Огур Емироглу, който трябва да е консул в София, но има апартамент в Шумен и от доста месеци се среща с имамите в региона, добави народният представител. Една част от свещенослужителите на Мюфтийството получават заплащане директно от Турция, каза още Атанасов.

Покрай всички наши разправии, пропускаме такива важни за държавата ни събития, подчерта Атанасов. Това, че сме член на НАТО заедно с Турция, е гаранция за националната ни сигурност, но не можем да пропускаме „другото”. Надявам се ДАНС да има информация, каза депутатът и добави, че не е споделял информацията си с ДАНС преди да говори пред медиите. Не смятам, че има директна опасност за териториалната ни цялост, но Турция, ако иска да влезе в ЕС, се нуждае от подкепа, а ние не сме дали еднозначен отговор в тази насока. Създаването на определени настроения сред мюсюлманите е възможен лост за действие, смята Атанасов.

Същевременно депутатът счита, че Турция не води политика на пропускане на бежанци спрямо България. Една малка част идва у нас, но двигателят е организираната престъпност. Повечето имигранти, идващи у нас, са икономически имигранти, подчерта Атанасов. Не мога да изключа да има хора от „Ислямска държава”, но не смятам, че има риск за националната ни сигурност от тази гледна точка, заяви депутатът. Отдавна такъв тип терористични организации имат изнесени клетки в Европа, каза още той.

Атанас Атанасов попита и какъв ще е критерият, по който ще се разпределят бежанците в ЕС съгласно предложението на ЕК. Ще поискаме обективни критерии, категорично заяви той и определи като „глезотии” искането на Полша да е ясно всеки човек какъв е – образован или не, бежанец или икономически имигрант, преди да бъде разпределен. Не се прави с показване на мускули, като Румъния – не искали да вземат бежанци, ако не са в Шенген. Европа е бюрократична, трудно взема решения, обясни Атанасов. С усмивки няма да стане, добави той.

Местан: Нужна е нова формула на властта

България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта, местните избори ще потвърдят категорично тази наша теза. Това...

Руските самолети за Сирия

Това е активно мероприятие на Русия за печелене на обществено доверие, смята о.з. генералът. След кадрите с удавеното момченце, Москва прави публичен жест към бежанците, а всъщност иска да подкрепи Башар Асад, твърди Атанасов. Реакцията на високо ниво в Русия на развитието на нещата показва, че това е подготвено мероприятие, добави той.

Със САЩ сме съюзници, имаме общи интереси в НАТО и е нормално да си сътрудничим. Вчера (10 септември) гледахме законопроект за размяна на данни относно пасажери при полети. САЩ има огромна база данни и за малка България е от огромна полза да има достъп до нея, обясни Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика