Атанас Славов: Внасяме закон за лобизма през есента

1477
Атанас Славов: Внасяме закон за лобизма през есента
Снимка: ПЦ на ДБ

Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че има амбицията през есента да бъде представен за обсъждане и внесен проект на закон за лобизма. Това стана ясно на заседанието на Съвета за върховенство на правото в Министерството на правосъдието.

“В докладите за върховенството на правото в България липсата на законодателство, което да регламентира лобизма, е системна препоръка. В МП има създадена работна група, а нашата воля и намерение е в следващите месеци активизираме работата по занопроекта и през есента да го представим за обществени консултации и оценка на въздействието”, заяви министър Славов.

Основна тема на днешното заседание беше обсъждането на концепцията за политиката за свободата на медиите, плурализма и защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (SLAPP дела). Съветът прие представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации да се включват в работна група за медийна среда и достъп до информация.

„Изключително притеснително е, че в България също има случаи на SLAPP дела. Необходимо е да предложим адекватна законодателна рамка за защита срещу подобни производства, целящи да заглушат критични медии с развита разследваща журналистика и неправителствени организации“, заяви министър Славов.

Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), така че SLAPP делата да бъдат включени сред бързите производства, както и възможност за прекратяване на ранен етап на явно необоснованите искове срещу медии, НПО и др. Акценти в концепцията са също изсветляване на медийната собственост и прозрачност на държавното финансиране чрез реклама.

ОЩЕ: Журналистите масово печелят "дела шамари", но после отбягват неудобните теми

Атанас Славов: Залогът не е правителството, а бъдещето на страната

Следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско управление на България или рискуваме се върнем към безвремието отпреди месеци. Тов...

Атанас Славов обяви, че правосъдното министерство ще даде негативно становище към измененията в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), в които се предвижда да се търси “правен интерес” при искането на обществена информация.

“За съжаление ставаме свидетели на непрозрачен и непредсказуем законодателен процес. Законите, които биват отваряни за една вечер или една седмица, като правило не са добри. Не може да се прескачат цели фази в законодателния процес, особено по отношение на права, които са конституционно гарантирани”, заяви той.

Атанас Славов коментира и съдбата на законопроектите за реформа на антикорупционната комисия. Според него основното предизвикателство в момента е начинът на избор на членовете на комисията, тъй като Европейската комисия настоява за деполитизация на органа. В приетия на първо четене проект се предвижда съставът да е седемчленен, избран на квотен принцип от парламентарно представените сили в Народното събрание и президента.

“Или трябва да убедим вносителите за по-балансиран подход в избора на членовете, или да убедим ЕК, че не ни трябва деполитизиран подход. Не съм особено убеден, че можем да разчитаме на втория вариант”, каза министър Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Премиерът с предизборна намеса - даде на ДАНС спирането на Симеоновския лифт

Няма смисъл: Социална комисия не прие увеличението на пенсиите, защото вече е факт

ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитие на туризма

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година

Проф. д-р Костадин Ангелов: Водоснабдяване, туризъм и ново бъдеще за затворената жп гара са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС за Елена

Прехвърлянето на топката за Симеоновския лифт започна: Председателят на СОС посочи кой е виновен

Асен Василев: Борисов иска да се пенсионира като президент, а Пеевски - да стане премиер

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика