Атанаска Дишева: Една дума стига за избора на главен прокурор - предрешен

26517
Атанаска Дишева: Една дума стига за избора на главен прокурор - предрешен
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Помолена да коментира с две думи направеният избор на Иван Гешев за главен прокурор, членът на ВСС съдия Атанаска Дишева бе лаконична: "Предрешен. Една стига". Припомняме, че Дишева се оказа главна действаща фигура в днешното заседание на ВСС, след като с нея и Гешев избухна скандал - какъв е той и каква е позицията на де факто новия главен прокурор, можете да си припомните в този материал!

Пояснявайки пред журналисти изложената от нея позиция при гласуването на кандидатурата на Гешев, тя категорично заяви, че не е говорила политически. "Изобщо не намирам говоренето си за политическо", каза тя и изрази недоумение от неодобрителните реплики към казаното от нея по време на заседанието. "Не знам защо се смята както от г-н Гешев, така и от другите членове на съвета, че когато се говори в негова подкрепа, това не е политическо говорене по едни и същи теми, а обратното - когато се говори против неговата кандидатура или позициите, които той изразява или вижданията, които има по едни или друг въпроси - това вече е политическо говорене", добави Дишева. 

ВСС реши да не започва нова процедура за избор на главен прокурор

ВСС реши да не започне нова процедура за избор на главен прокурор на единствения кандидат за поста - Иван Гешев. С "20" гласа "за" и 4 ...

"Има според мен процедурни нарушения, подробно се аргументираха, те бяха възприети от президента; има и възражения по същество относно качествата на кандидата, които за мен са свързани с неговите познания, основни конституционни принципи, правила, които са общи не само за българската правова държава, а и за правовите общества изобщо и с невъзможността му да ги прилага на практика, което е демонстрирано не само в последните няколко месеца, а няколко години в публичното пространство с негови изяви и поведение", обясни тя.

В отговор на журналистически въпрос как би работила с новоизбрания главен прокурор, ако президентът подпише указа за назначаването му, Дишева без колебание заяви, че би трябвало да може да работи с него и изтъкна, че е работила с предишния главен прокурор. "Аз се смятам за професионалист, въпреки твърденията за обратното и за политически нюанси в моята работа или в изявленията ми. Когато става въпрос за професионални въпроси, с каквито се занимава ВСС – за мен не би имало проблем, стига да не продължат бруталните заплахи, каквито аз днес получих няколко и от г-н Гешев, и от министъра на правосъдието, а косвено и от други членове на Съвета", каза още Дишева.

Пояснявайки защо днес се е почувствала заплашена, Дишева уточни: "Защото в момента съм член на ВСС и има още почти 3 години до края на мандата, а преди това бях съдия във ВАС и имам право да се върна там след края на мандата. Никога не съм заявявала, че желая да напусна работата си като съдия, нито да напусна ВСС, а днес без повод и конкретна причина г-н Гешев заяви, че от мен ще стане прекрасен общински съветник".

Дишева припомни, че по време на заседанието почти дословно е цитирала неговите думи, казани в почивката преди гласуването и коментира, че недоумява защо е преценил, че точно общински съветник трябва да стане. "Преди това каза, че ме очаква блестяща политическа кариера. Можеше например да каже, че бих могла да стана народен представител или министър, или някаква друга политическа фигура, но препращането към общинския съветник според мен беше препращане към кариерата на един бивш вече съдия, който не мълчеше", добави Дишева, визирайки Методи Лалов. Според нея това бил контекста на репликата на Гешев, направена в коридора в почивката.

Цацаров: Никой от ВСС не е разследван за недекларирани банкови сметки в чужбина

Няма членове на ВСС, които да са разследвани за недекларирани сметки и имущество в чужбина. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров ...

Ето какво каза Дишева по повод друга реплика към нея – от министъра на правосъдието, свързана със съпруга ѝ: "Упреците, че съпругът ми е бил или е член на партия "Да, България" започнаха през април 2017 година, буквално на третия или четвъртия ден, след като подадох заявление за кандидатстване в процедурата за избор на членове на ВСС. Към онзи момент съпругът ми беше член на "Да България", преустанови членството си в средата на м. май, което, по негови твърдения, е свързано точно с преустановяване на упреците за политическа дейност към мен. Две години и половина след това, както днес сте чули, министърът на правосъдието попита дали съпругът ми е успял в изборите за общински съветник от листата на "Да, България". Той не се е кандидатирал от тази листа сега и не е член на тази политическа партия от повече от две години".

Дишева сподели, че възприема като форма на заплаха ваденето на една и съща тема, нямаща нищо общо с дебата – каквато е съпругът ѝ. "Членството в политическа партия на съпруг или съжител изобщо не би трябвало да представлява никакъв проблем за професионалното развитие на когото и да било", категорична е Дишева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика