Без вратички за регистрация на автомобили от чужденци, ще се глобява и с електронен фиш

16185
Без вратички за регистрация на автомобили от чужденци, ще се глобява и с електронен фиш
Снимка: БГНЕС

Народното събрание направи предпоследната крачка във връзка с практиката чужденци да регистрират автомобили в България, за да плащат по-ниски данъци, както и към въвеждането на възможност извършил нарушение шофьор да понася наказание, независимо дали колата, която е карал, е негова собственост. Това стана благодарение на приетите днес на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, предаде Агенция "Фокус".

Текстът, който практически слага край на този хитър способ за по-ниско данъчно обагане гласи: "Прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство се извършва задължително преди прехвърляне собствеността му на лице без постоянен адрес в Република България." Предвижда се удостоверението за регистрация да бъде безсрочно за разлика от разрешението за извършване на дейностите по обучението в момента, което се издава за срок пет години.

Законът за пътищата предизвика нов горещ спор в Народното събрание

Спор по въпроса кога да бъдат гласувани промените в Закона за движението по пътищата, който се разглежда днес на първо четене в Народ...

В законопроекта е включен нов образец за налагане на глоба с електронен фиш, който ще се утвърждава от министъра на вътрешните работи. Образецът включва дата и точен час на извършване на нарушението, като се изписват часът, минутите и секундите и датата на издаване на електронния фиш.

По отношение на глобата има и друг интересен момент – при заснемане с камера. В този случай собственикът на автомобила може да подаде декларация, с която да уточни кой е шофирал колата му при извършване на нарушение, ако не е бил той. При липсата на такава декларация санкцията се понася от собственика – физическо или юридическо лице.

В мотивите към законопроекта от Министерски съвет се посочва, че се предлагат промени, свързани с изпълнението на ангажиментите на Република България за въвеждане изискванията на Директива 2011/82/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. за улесняване на трансграничния обмен на информация относно пътнотранспортни нарушения, свързани с безопасността по пътищата. Съгласно чл. 12 от директивата в срок до 7 ноември 2013 г. Държавите-членки следва да въведат в националното си законодателство нейните изисквания. Директивата предоставя процедура за санкциониране на нарушителите, извършили нарушение на територията на друга държава-членка, което ще допринесе до засилване на превенцията в областта на пътната безопасност.

 

Истинските цифри за регистрацията на нови автомобили в България

След като в две лицензни автомобилни издания бяха публикувани данни за продажбите на нови автомобили в България, се оказа, че те не са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика