Биволъ поздрави Пеевски с разследване за свързана с него куха фирма

26018
Биволъ поздрави Пеевски с разследване за свързана с него куха фирма
Снимка: БГНЕС

Българската фирма “Адванс Криейтив Груп” е създадена през септември 2018 г. През декември тя плаща 4 милиона евро за офис сграда на престижната улица “Йонос Драгуми” в Солун. Документи, с които Биволъ се сдоби сочат, че фирмата се представлява от бивша управителка на “Водстрой 98”, свързвана с депутата Делян Пеевски. Сделката носи всички признаци на пране на пари с неясен произход, доколкото нито фирмата, нито нейният формален собственик разполагат с такива средства.

Това пише в ново разследване сайтът за разследваща журналистика "Биволъ". Публикацията им, както сами отбелязват от сайта е по случай 40 годишния юбилей на един корпулентен успял млад мъж, а разследването е за пране на пари от солунските данъчни и гръцката прокуратура. В материала са публикувани документи, от които става ясно как една фантомна фирма, зад която "витае" Пеевски, е похарчила 9 милиона лева за имоти в България и в Гърция.

В края на 2018 се случва една от най-значителните имотни сделки в Солун за годината. Продадена е цяла осеметажна сграда на централната улица “Йонос Драгуми” номер 3, на две крачки от крайбрежния булевард. Купувачът плаща общо 4 милиона евро по банков път. За партера, където се намира известният ресторант “Мамалука”, са платени 1 600 000 евро. За всеки от етажите са платени по 300 000 евро. Общата сума от 4 000 000 евро е поделена между предишните собственици.

Христо Иванов: Бойковият подарък за Пеевски или как ББР стана банката на ДПС (ВИДЕО)

Надпис “Министерство на Пеевски / Ministry of 6i6inomy” поставиха днес Христо Иванов и Ивайло Мирчев върху табелата на Мини...

Биволъ разполага с целия нотариален акт, който е над 100 страници. В него се вижда името на купувача – българската фирма “Адванс Криейтив Груп”, и по-точно нейният гръцки филиал, създаден през ноември 2018 г. В документите от гръцкия търговски регистър се вижда името на представителя на фирмата: Анна Георгиева Пчеларова.

Гръцкият филиал регистриран на 2 ноември 2018 г. няма собствен капитал, а българската фирма има към този момент едва 10 000 лв. капитал и дори няма регистрация по ЗДДС. Такава е направена на 28 ноември 2018, а на 19 декември 2018 е изповядана сделката за сградата за 4 милиона евро.

Анна Пчеларова представлява фирмата “Адванс Криейтив Груп” при имотната сделка.

В нотариалния акт за сделката също личи името на Пчеларова, която представлява фирмата в Гърция.

В сградата на Драгуми 3 има офиси на туристическа фирма, адвокатска кантори, дентална клиника и други престижни бизнеси, които сега плащат наем на новия собственик – новосъздадената българска фирма, придобила сградата с пари с неясен произход.

Божков публикува телефонния номер на Пеевски и му отправи пожелание

Хазартният бос Васил Божков публикува поздрав във фейсбук страницата си. В написаното бизнесменът се обръща към "Шиши", вероятно визира...

Коя е Анна Пчеларова? Тя е била член на борда на директорите на фирмата “Водстрой 98” от 2011 до 2016 г. “Водстрой 98” беше една от големите строителни фирми, свързвани с депутата Делян Пеевски, макар че формално той не присъства никъде в собствеността и в нейното управление.

През 2016 г. премиерът Бойко Борисов нареди прекратяването голямата обществена поръчки за магистрала Хемус, спечелена от “Водстрой 98”. От Прага той обясни, че зад фирмата “витае” депутатът от ДПС Делян Пеевски. За няколко години преди да бъде отбита от държавната хранилка “Водстрой” беше успяла да спечели поръчки за близо милиард лева, показа проучване на Биволъ.

В момента Пчеларова е управител на фирмата “ПМ Контрол”, чийто собственик е бившият формален собственик на “Водстрой 98” Иван Мирински.

Това обаче не е единствената връзка на “Адванс Криейтив Груп” с “Водстрой 98”. В България фирмата се води на името на Анелия Трендафилова Терзийска. Проверка в данните от “Наплийкс” показа, че Терзийска е работила за фирмата “Моко Проект”, която е била собственост на Иван Мирински.

“Адванс Криейтив Груп” е регистрирана в жилищна сграда в София. На адреса няма името на фирмата, но има фамилия Терзийски. На позвъняването не отговори никой, пишат от Биволъ.

Цветан Василев не спира – разкри подробности за "Водстрой"

Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката. И за това има подавани толкова много сигнали, че...

И луксозна вила в София

Покупката в Солун не е единствената инвестиция на фантомната фирма. През 2019 г. тя брои милион и двеста хиляди лева за престижен имот – къща с 336 кв.м. разгъната застроена площ в “Резиденшъл Парк” в София.

Бивол изпрати въпроси на личния имейл на Терзийска относно произхода на парите за сградата в Солун и вилата в София, но до редакционното приключване на статията не получихме отговор.

Финансирането на “Адванс Криейтив Груп” за покупките в Гърция и в България засега не може да бъде обяснено с нормална бизнес дейност. Най-вероятно фирмата служи като посредник на други субекти, които не желаят да застанат с името си и да направят тези инвестиции със законно придобити средства.

Във всички случаи изнесените факти дават основание да бъде извършена проверка от данъчните и правоприлагащите органи в България и в Гърция, още повече, че зад фирмата “Адванс Криейтив Груп” витае сянката на успелия млад мъж Делян Пеевски, за който списание “Шпигел” написа, че е “айсберг на корупцията” в България, пишат още от сайта за разследваща журналистика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика