Бивш военен министър настоя за системно въоръжаване на украинската армия

2963
Бивш военен министър настоя за системно въоръжаване на украинската армия
Снимка: БГНЕС

Преходът към Киевски пакт за сигурност означава едно високо ниво на доверие и високи гаранции за устойчивост на украинската система за защита на класифицирана информация и на технологии, а също на персонална и информационна сигурност. Това обясни пред БНР Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Той посочи, че това е забавяло военната помощ към Украйна през последните месеци. „Такава стратегия може трябваше да бъде приета още през 2008-2009 година, когато имаше агресия на Русия срещу Грузия. Тогава щяхме да избегнем ситуацията, в която се намираме сега. Но нито НАТО, нито Украйна бяха готови за такава стъпка“, коментира Шаламанов. 

Планът дава единствената възможност да бъде гарантирана сигурността на Украйна в периода до присъединяване към НАТО, посочи Шаламанов.

„Той включва това, което трябва да има в инвестиционната програма за превъоръжаване на българската армия-модерно въоръжение, ефективна подготовка, иновации, изграждане на отбранителна индустрия“, настоя той. 

„През 2014 стартираха няколко доверителни фонда-в сферата на комуникациите и кибер отбраната. Сега ще се очертаят такива фондове по групи способности-артилерия, ПВО, авиация, бронетанкова техника, системи за управление. Очаквам България да бъде част от едно такова усилия. То не само ще повиши нашата сигурност чрез капацитета на Украйна, но ще допринесе за технологично обновление на нашата армия и индустрия“, поясни бившият военен министър. 

Той добави, че Планът е един заместител на членство в НАТО, който се изразява в двустранно или многостранно споразумение на водещи страни като САЩ, Великобритания, Германия, Франция, а защо не и Полша, Румъния, България.  

„Страните стават гаранти и във военно отношение за сигурността на Украйна. Един такъв план може да бъде задействан след края на войната. Дотогава водеща е групата „Рамщайн“, която трябва да осигури бързо големи количества въоръжение и техника. Вместо да се изпращат епизодично отделни групи въоръжение и техника, трябва системно да се въоръжава украинската армия. След края на войната това трябва да прерасне във всеобхватна инвестиционна програма на съюзниците“.

ЧВК Вагнер показа куп трупове на свои войници, докато Путин прави поредни промени (ВИДЕО)

Промените в руското военно ръководство с цел подобрение на ситуацията в Украйна са потвърден факт – чрез официални съобщения в ко...

Тук не става въпрос за въвличане на НАТО в даването на гаранции, посочи Велизар Шаламанов. Не трябва да пропускаме и други две страни - Грузия и Молдова, които също имат нужда от защита, напомни бившият военен министър. Според него те са още по-беззащитни от Украйна.  

Искам да видя и България като част от такова споразумение за военно-техническо сътрудничество, заяви той и добави, че в следващите години Украйна ще бъде страната с най-много опит как се воюва и как се внедряват технологии“.

На Украйна са необходими системи за противовъздушна отбрана, напомни той.

„Българските С 200 и С 300 са им крайно необходими. Те имат нужда от танкове и бронирани машини, от самолети, хеликоптери. България разполага с всичко това. Техниката, която можем да предоставим днес, може да се използва от тях още утре, без допълнителна подготовка и логистични усилия. Това е техниката, с която украинската армия разполага“, подчерта Шаламанов. 

Посещенията на европейски лидери в Украйна дават ясен знак, че страната ще има бъдеще в ЕС, смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика