Близнашки за референдума: Събрахме подписите бързо, защото енергията на протеста се канализира

21642
Близнашки за референдума: Събрахме подписите бързо, защото енергията на протеста се канализира
Снимка: БГНЕС

Управляващите разполагат с различни техники за отлагане във времето на въпроса за референдума. Възможно или не, подписката е факт. Това каза проф. Георги Близнашки, професор по конституционно право и председател на Инициативния комитет за провеждане на народно допитване за мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване.

„Управляващите разполагат с различни техники за отлагане във времето на този въпрос, но тъй като са събрани над 500 000 подписа, едно е сигурно – референдум ще има, защото той става задължителен по смисъла на закона за прякото участие на гражданите”, заяви Близнашки, цитиран от Фокус.

Инициативен комитет иска референдум за партийните субсидии

Думичката "референдум" напоследък става все по-модерна в българското общество. Последната инициатива в тази насока е на комитет, който ...

По думите му публичните доноси, които правят някои лица, нямат отношение към действителното положение на нещата. „Събрахме подписите бързо, защото в тази подписка намери израз енергията на протеста, който продължава вече 260 дни, в този смисъл няма нищо случайно”, посочи Близнашки.

Предложенията на президента са три различни аспекта на един и същи въпрос – за промяна на днешното политическо статукво, така че оттук дойде и отзивчивостта на гражданите, обясни той. Според него хората разбират, че това са съдбоносни въпроси, които час по-скоро трябва да намерят своя отговор.

По отношение на това дали има технологично време за провеждане на референдума с евроизборите, Близнашки заяви: „При добра воля и проява на здрав разум от страна на управляващите, това е напълно възможно. Ние идваме да демонстрираме желанието на българския народ за промяна".

„Най-добре е референдумът да съвпадне с европейските избори – така ще спестим много средства, пък и това рязко ще повиши степента на участие на българските граждани в тези избори, на които навсякъде в Европа се гледа като на второстепенни избори”, обясни председателят на Инициативния комитет за провеждане на народно допитване за мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване.

ДБГ започна е-рефередум с 6 въпроса

"Движение България на гражданите" започна от днес на Фейсбук страницата си е-референдум с 6 въпроса, който има за цел да покаже готовно...

Продължаваме да работим. Тези дни е финалното усилие, за да натрупаме един по-голям резерв, за да сме сигурни, че няма да се стигне до отхвърляне на подписите, заяви Близнашки. Призовавам всички български граждани, които не са успели да се отзоват на нашия призив, да го направят в последните дни, каза още професорът по конституционно право.

Подписката за предизвикване на референдум по изборната реформа ще бъде внесен на 10 март, допълни той.

Междувременно ние продължаваме да събираме подписи в столицата, посочи Близнашки. „Получаваме подписките, събирани в провинцията и в чужбина – обработваме ги, за да ги подготвим във вид на папки, за да можем организирано да ги внесем след няколко дни”, обясни Близнашки. По думите му датата 10 март е абсолютно сигурна, не може да има никаква промяна по този въпрос. „Имаме огромното желание да предоставим 10 дни на Народното събрание, за да може да извърши проверка за валидността на подписите и още 1 седмица, през която да могат да вземат решение и евентуално да насрочат референдума за 25 май, когато са европейските избори тази година”, каза още Близнашки.

„Смятам, че нашата подписка идва, за да потвърди разбирането, че президентът не действа сам. Зад него стоят стотици хиляди български граждани и управляващите, в крайна сметка, трябва да се съобразят с това обстоятелство”, заяви Близнашки.

Злоупотребява ли се с данните на подписалите се за референдума?

Дали личните данни на гражданите, които са се подписали на подписката за референдум за изборна реформа, се използват с користни цели &n...

По отношение на вчерашното прекъсване на обсъждането на предложението за референдум в Народното събрание и дали има съмнение, че се бави умишлено, той заяви: „Не мога да кажа какви са мотивите на участниците в тези дебати. Може само да се съжалява, че не се проявява разбиране по един въпрос, който определено предизвиква обществен интерес”, каза още Близнашки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика