Богдан Богданов: Изхарчени са 600 млн. лв. за ремонт на язовири, без да има нито един завършен

3641
Богдан Богданов: Изхарчени са 600 млн. лв. за ремонт на язовири, без да има нито един завършен
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

„През 2018 г. е одобрен ресурс за ремонт на язовири от Министерски съвет, първоначална сума от 500 млн. лева, в момента ние разбираме, че са изхарчени с над 100 млн. лева повече от първоначално одобрените. Правим счетоводен анализ, за да видим как от един първоначално одобрен бюджет се харчи повече. Втори проблем е незаконното строителство на язовири“, заяви министърът на икономиката Богдан Богданов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Ние сме в ситуация, в която МС е възложил ремонт на 416 язовира, в последствие са били одобрени 267 за първоначален ремонт. В последствие отпадат 52, защото собствениците отказват да бъдат ремонтирани по този начин“, обясни той.

Богдан Богданов: Присъединяването към ОИСР е ключов приоритет

Задълбочаване на сътрудничеството на България с ОИСР е от съществена важност за малките и средните предприятия у нас, които са в основа...

„Ние имаме от тези 267 по документи 10 язовира, които са формално предадени. Няма направена фактическата проверка дали тези неща са свършени. 5 от тези 10 язовира са прехвърлени към създаденото предприятие към Министерство на икономиката. При проверка от тези 5 язовира 3 са със сериозни нарушения. Нямаме нито един язовир, който да е завършен с необходимата документация, приет и въведен в експлоатация“, добави Богданов.

Той коментира и взривовете, избухнали преди седмица в складове за боеприпаси на фирмата "Емко", собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, край Карнобат. „Военната промишленост е ключова за българската индустрия. В нея работят пряко ангажирани 70 000 души. За последната една година сме отчели ръст на износа от над 200%. За нас е ключово да положим усилия индустрията да работи добре“, каза Богданов.

Той подчерта „не делим индустрията на частна и държавна. Всичко, което правим, ще бъде валидно за всички предприятия от военната ни индустрия“. По думите му около военните предприятия и складове оттук-нататък ще има денонощна охрана от МВР.

Той разкри и за т.нар. правителствен комплекс, който трябваше да бъде построен на територията на "София Тех Парк" и за който бяха дадени 84 млн. лева. По думите му единственото, което се е реализирало по тази задача, е идейният проект от 2021 г.

Министър Богданов: Белгийски компании са инвестирали у нас милиарди евро

Белгия е един от традиционните ни и важни търговски партньори, а белгийските компании са от водещите инвеститори в България. Това заяви...

„Въпросът е защо парите не са върнати на ДКК и съответно в ББР. Към днешна дата ДКК продължава да понася огромни щети, защото това е кредит“, уточни министърът на икономиката. 

"Имаме един значителен държавен ресурс в ДКК. Бяха индикирани много проблеми още преди две години. Бяха сигнализирани конкретните институции, имаше доклади. Имаме един значителен държавен ресурс, който е изхарчен без обществени поръчки“, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика