Богдан Милчев: Пътуваме по магистрали на смъртта

2374
Богдан Милчев: Пътуваме по магистрали на смъртта
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"По никакъв начин не можем да кажем, че в България имаме магистрали. Необходимо е незабавно да бъдат обезопасени, да бъде свалена скоростта и разбира се, трябва изцяло нова визия за управлението и поддръжката на цялата ни инфраструктура". Това заяви пред Actualno.com шефът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев след представянето на доклад на ИПБ за състоянието на автомагистралите в страната, които по думите му са магистрали на смъртта.

"Считаме, че отказът от поддръжка на нашите магистрали води до това ние да имаме самочувствието да кажем, че това са магистрали на смъртта", заяви той.

Запитан за съдбата на лансирания от Института за пътна безопасност проект "Мисия нула", в който нулата е единственият приемлив брой смъртни случи в нашите транспортни системи, Милчев заяви:  "Институциите не проявяват интерес към мисия нула. Институциите ги интересува и тяхната мисия е колко повече пари могат да откраднат".

В потвърждение, той посочи пример, изнесен при представянето на новия доклад на ИПБ - 7 километра основен ремонт на път и 2.5 милиарда бюджет. "Нека всеки сам си отговори какви шарлатани ни управляват", коментира шефът на ИПБ.

При представянето на доклада в БТА, той посочи, че в него има линк към широкомащабната ремонтна дейност на АПИ да ремонтират през 2022 г. 3000 км. пътища, за което Народното събрание отпусна на АПИ 2.5 млрд. лв. безпрецедентен бюджет – три пъти повече, отколкото всяка предходна година. За сравнение, Милчев посочи, че в периода 2019 – 2021 – по 1000 км. пътища средно са ремонтирани с три пъти по-малък бюджет.

Нека всеки да пита къде са тези 2.5 млрд. лв, настоя той, убеден, че има пряка връзка между смъртността по пътищата и начина, по който се управляват нашите пари – тези 2.5 милиарда.

350 км магистрали у нас са високорискови - АПИ отчита ремонти, но не ги извършва

Незабавно в България трябва да се обезопасят над 350 км автомагистрали поради висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произш...

За година и половина, откакто ни управляват служебни правителства, са сменени петима председатели на Управителния съвет на АПИ, изтъкна още Милчев и постави въпроса: "Тези петима, които са се изредили за по няколко месеца какво са подписвали?"

Милчев е категоричен, че тези 846 км. магистрали, които имаме не са магистрали и заяви, че който ги именува и им поставя пътния знак за магистрала, носи отговорността за жертвите по тях. "Не може да е магистрала път, по който на повече от 350 км. по износващия слой на асфалта сме констатирали деформации с коловози, неравности, дупки; не може да бъде магистрала път, на който на повече от 400 места има увредени обезопасителни мантинели; не може да кажем че са магистрали пътища, на които хоризонталната и вертикалната организация на движение над 80% не отговаря на светлоотразителност през тъмната част на денонощието", изтъкна той и добави, че и отводняването е абсолютно занемарено. 

Изследвайки има ли отношение състоянието на магистралите със смъртността, от ИПБ са направили сравнение с подобна на България страна – Австрия. "Австрия има 2 пъти повече магистрали 1700 км. и решихме да измерим травматизма, който се мери в три-годишен период. Ние взехме 2020, 2021 и 2022 г. и констатирахме, че в Австрия вероятността да загинеш по магистрала е 3.5 пъти по-малка, отколкото в България", посочи Милчев. 

Той е категоричен, че проблемът е в управлението и че нашите пари не се управляват правилно. Неговата препоръка е: "Хората трябва да добием абсолютна нетърпимост към това, което се случва".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика