Бойко Ноев: Армията ще се пусне по една спирала надолу, от която няма излизане

1143
Бойко Ноев: Армията ще се пусне по една спирала надолу, от която няма излизане
Снимка: БГНЕС

Депутатите трябва да попитат защо точно по този начин ще се случи закупуването на двойно повече самолети и кораби, които нарастващо ще струват 400 до 600 млн лв. в края на мандата. Хитро графикът е направен да нараства към края. Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев по темата с превъоръжаването на армията ни.

Той поясни, че има критика, защото тези пари трябват за други по-належащи  нужди, тъй като в момента има масов отлив от хора и цели поделения съществуват само на хартия, няма пари за боеприпаси.

Армията оредява заради ниските заплати

Министерството на отбраната среща все по-големи трудности не само да набира професионални войници, но и да ги задържи в армията. Причин...

На практика не са предвидени пари за сухопътните войски, които са гръбнака на армията. Именно те отиват на границата, в чужбина. Специалните сили нямат парашути, обувки, таванът е паднал на централата. Тези проблеми са трупани по време на първото правителство на Бойко Борисов, когато Дянков отряза ¼ от бюджета, твърди бившият министър. Според Ноев изчисленията за армията се крият.

"Да излязат тук министърът на финансите, на отбраната и да каже – да, от тук нататък, докато аз съм министър годишно за армия ще има толкова и министърът на отбраната да каже какво ще направи с тези пари", препоръча още Ноев пред bTV и допълни, че сегашната политика ще "доведе до просешка тояга, армията ще се пусне по една спирала надолу, от която няма излизане. Този филм го гледахме при Сакскобургготски и тройната коалиция. Това не трябва да се прави по никакъв начин."

Ноев призова за перспектива за реализация на служителите в армията - да имат социален пакет, защото когато го няма хората напускат, отиват в друга държава: "Без да се осигурят най-напред хората, ние отиваме на зле."

Ноев съобщи още, че 120 млн. лв. на година са необходими само да се индексира заплата на военните. В момента няма танкисти, артилеристи, няма важни хора. 1200 офицери не стигат. Първо хората и после техниката, категоричен бе Ноев.

Лейтенанти вече ще могат да заемат длъжности за капитани

Лейтенанти вече ще могат да заемат длъжности за капитани. Това става възможно след решение на кабинета за промени в Класификатора на ...

Според него не е вярно, че войните се водят по въздуха, не трябва да се създава противоречие всички войски: "Войната се печели от ботуша на земята. Затова сега ИД си върти меча, а я бомбардират от самолети."

"На нас ни трябват мотивирани хора с туптящи сърца. Сърцето трябва да тупти в  българските държавници. И това не е пропаганда за БСП, а дясна политика, да видят как се прави на запад", каза още Ноев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика