Бойко Рашков: Твърденията на Бойко Борисов за мигрантския натиск са лъжа

1473
Бойко Рашков: Твърденията на Бойко Борисов за мигрантския натиск са лъжа
Снимка: БГНЕС

"Ако по времето на Борисов е нямало мигрантски натиск, щяха ли да започнат да правят това гранично предпазно съоръжение?" Това попита в предаването "Лица в лице" по bTV депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш вътрешен министър Бойко Рашков.

По думите му сега оградата не може да изпълни функциите си и да спре нахлуването на мигранти. Той нарече и твърденията на Бойко Борисов лъжа. "Съжалявам, че в края на работния ден трябва да кажа нещо неприятно за г-н Борисов. Той изрече поредната лъжа. Аз представих документи, достъпни от МВР като статистически данни, от които е повече от ясно, че и тогава, когато той е бил министър-председател, мигрантският натиск не е спирал", каза още Бойко Рашков. "Бойко Борисов е единственият министър-председател, който твърди, че по негово време не е имало мигрантски натиск", допълни той.

Рашков към ГЕРБ: През оградата ви минават и зайци. Реакцията: Комунистически милиционер следовател

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков и представители на ГЕРБ-СДС влязоха в остър спор по повод проблемите с оградата по българо-турск...

Той повдигна и темата със средствата за оградата. "Средствата, които бяха отпуснати по времето на управлението на Борисов на областните управи не бяха използвани по предназначение, да могат да се възстановяват онези участъци от оградното съоръжение, които бяха разрушени, премахнати и т.н. Едва миналата година ние предложихме тези участъци да се вземат от областните управи, да преминат към МВР и да бъдат под непрекъснатото наблюдение на граничната полиция", каза още Рашков.

Според него виждаме преградно съоръжение, което се поправя с „подръчни средства“. „Това е нещо като преградно съоръжение, което не може да изпълни своята функция. То се поправя с подръчни материали и средства, тъй като е така направено, а не както в Турция в момента, може би вече са стигнали 100 км в изграждането на такова съоръжение. То обаче е от железобетон, както в Гърция, където по границата им също има много солидно“, добави още той.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Бойко Рашков призова пред Би Ти Ви да започне разследване дали може политически лидер да има достъп до кодовете за машините. Според него е ключово да се разбере има ли шанс такова нещо да се случи и може ли въпросният политик да повлияе на резултата от изборите.

Повод за коментара му стана разразилият се миналата седмица спор между депутатът от БСП Георги Свиленски и съпредседателя на "Продължаваме промяната". Свиленски заяви, че бившият премиер е предложил на левицата в пленарна зала да оттеглят законопроекта си за промени в Изборния кодекс, с които се предвижда връщането на хартиената бюлетина, а в замяна щял да даде на БСП кодовете от машините за гласуване.

След убийството на границата: Партиите обмислят законови промени и по-добра координация с Турция

След инцидента с убития граничен полицай край Елхово, не закъсняха и реакциите в Народното събрание. Припомняме, че стрелбата между неи...

"Според мен е нужно да започне разследване за казаното от Георги Свиленски. Трябва да се провери дали един партиен лидер може да борави с кода и да влияе на изборите. Всичко друго е политическо говорене", добави Рашков. 

Служебният премиер: Няма как политик да държи кодовете на машините (ВИДЕО)

Рашков каза още, че не е отишъл на разпит в прокуратурата, след като беше привикан за обяснения за свое изказване, че пари от строителството на магистрала "Хемус" са били насочвани към касата на ГЕРБ, както и за купуване на луксозни имоти. Преди месеци той изнесе тази информация, след което беше разпитан. Според него не е нужно да дава показания отново.

"Преди няколко месеца бях поканен от един прокурор, който наблюдаваше разследването. С него говорихме на един език, беше запознат добре със събраните доказателства. А сега друг прокурор се опитва да се срещне с мен, но той не познава материалите толкова добре. Няма да има смисъл от такава среща. Нека този прокурор да попита колегата си в съседния кабинет, условно казано, за какво сме говорили", каза Рашков, като уточни, че прокурорът по делото не е сменен.

Прокуратурата призовава Рашков след думите му за пари от "Хемус", изтекли към "приближени на ГЕРБ фирми"

Софийска градска прокуратура (СГП) призовава бившия вътрешен министър Бойко Рашков за даване на сведения пред наблюдаващия прокурор по ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com