Бокова остава кандидат за ООН на България

11965

Премиерът Бойко Борисов обяви, че Ирина Бокова остава българския кандидат за генерален секретар на ООН. Изявлението на министър-председателя дойде малко след началото на днешното заседание на правителството.

„В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие. Предишното правителство положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов за избирането на г-жа Бокова в ЮНЕСКО. Положихме огромни усили”, каза Борисов в началото на правителственото заседание.

Борисов ще се срещне с Вучич и Орбан

Премиерът Бойко Борисов ще проведе среща и работна вечеря с министър-председателите на Унгария и Сърбия Виктор Орбан и Александър Вучич...

Припомняме, че за днешното заседание на Министерския съвет не беше включена точка за смяна на Бокова с нова кандидатура - на зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, каквито твърдения се появиха.

Това се случва, след като вчера се разрази дипломатически скандал между Германия и Русия. Берлин обвини Москва, че лъже, обвинявайки канцлера Ангела Меркел в намеса в избора на следващ генерален секретар на ООН.

Говорителят на германското Външно министерство заяви, че "не е приятелско" поведение официална представителка на Русия да обявява пред света "неща, които са обективно неверни".

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

В дневния ред на МС няма предложение за смяна на Бокова

В дневния ред за утрешното заседание на Министерски съвет не фигурира точка за издигането на нов кандидат от името на България за пос...

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика