Борислав Цеков: Кабинетът „Денков“ в оставка“ да се въздържа от кардинални решения

1550
Борислав Цеков: Кабинетът „Денков“ в оставка“ да се въздържа от кардинални решения
Снимка: Actualno.com

Премиерът и министрите от кабинета „Денков“ продължават да изпълняват своите функции до избирането на следващото правителство. Само че вече добавя едно „в оставка“ към наименованието си. Това каза за БГНЕС доц. д-р Борислав Цеков, доктор по конституционно право, основател на Института за модерна политика, университетски преподавател. С него разговаряме за правните казуси при ротацията на двете правителства.

Оставката на правителството ще бъде гласувана в сряда, като точка първа от заседанието на Министерския съвет, а час по-късно е насрочено заседание на премиера и министрите. „Те остават състав на Министерския съвет, но вече са „в оставка“. Остават с всички права и задължения на Министерски съвет до избирането на нов състав на Кабинета, но вече са в качеството си на „състав в оставка“, обясни доц. д-р Цеков.

Още: Николай Денков подаде оставка като премиер

Така правителството продължава да функционира в съответствие с чл. 111, ал 3 от Конституцията, където е записано, че „с приемане на оставката на Министерския съвет или на министър-председателя … Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет“.

С оставката се поставя началото на процедурата по избора на ново правителство, обясни юристът. „И тъй като не може държавата не може да остане без управление – има принцип на непрекъсваемост на държавното управление (това не е само при нас, а на много места по света), затова правителството става „правителство в оставка“, и продължава да си работи нормално“, обясни доц. д-р Цеков.

Още: Парламентът гласува за оставката на Николай Денков и кабинета утре

На въпрос правен или морален казус е взимането на решения от такъв тип правителство и дали биха могли да бъдат обжалвани по някакъв начин, експертът по конституционно право обясни, че решенията са правно легитимни. „Неписаното правило в целия демократичен свян, обаче, е, че когато едно правителство е в оставка, трябва да поддържа текущото управление, но да се въздържа от решения по стратегически въпроси и други кардинални решения. След като правителството е в оставка, се смята, че доверието към него вече е изчерпано, и трябва да поддържа само текущите въпроси“, обясни експертът.

След като бъде гласувана оставката на правителството, президентът трябва „в разумен срок“ (Конституцията не му определя конкретен срок, бел. ред.) да проведе консултации с всички парламентарни групи. „Неговата преценка за консултации е свързана с изискването да връчи проучвателен мандат на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група, в случая – ГЕРБ. След това започва да тече 7-дневен срок, в който кандидатът за премиер трябва да представи състав и структура на МС, и ако успее, то президентът е задължен да издаде Указ, с който внася това предложение за състав и структура в НС. Процедурата няма никаква уязвимост, няма причина да се смята, че ще се случи нещо нередно“, добави юристът и обобщи, че в последните няколко години тази процедура беше практикувана многократно.

Още: Николай Денков: Оставката ми е покана за преговори (ВИДЕО)

На въпрос дали съзира морални въпроси във факта, че НС ще гласува оставката на правителството „Денков“ по време, в което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бъдещият премиер Мария Габриел ще са извън страната, доц. д-р Цеков обясни, че не вижда нищо притеснително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика