Борисов и Плевнелиев - с различен прочит за Христо Иванов

4552
Борисов и Плевнелиев - с различен прочит за Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

От гордост до благодарност за „единството“ – това са реакциите на първите ни политически мъже относно съдебната реформа. Става въпрос за позициите на президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

По време на подписването на окончателното споразумение за строеж на интерконектора с Гърция, Борисов директно благодари на парламента за показаното единство по съдебната реформа. Според него това, което се случи вчера (9 декемвир), е демонстрирало и стабилността на управлението. Припомняме, че вчера оставка заради гласуването в зала на текстовете за прокурорската и съдийската колегии подаде правосъдният министър Христо Иванов. А по информация на bTV по същото време, по което се гледаше реформата в парламента, Борисов е участвал в мач на Витоша Бистрица от Югозападната „В“ група и дори бил вкарал гол.

Андрей Райчев: Реформаторите ще се разпаднат като старото СДС

Поводът, по който си тръгна Христо Иванов и мина в опозиция Радан Кънев, е нищо. Но причина има. Причината е това, че ГЕРБ се премести ...

Същевременно Росен Плевнелиев изрази гордост от поведението точно на Иванов. Като държавен глава аз се гордея, че назначих Христо Иванов като вицепремиер и министър на правосъдието във второто служебно правителство. Гордея се, че дадох път на един достоен човек в българската политика, професионалист, политик с истинска воля за реформи, каза той.

Христо Иванов постигна много. Той успя да наложи темата за съдебната реформа като централна и незаобиколима тема за българското общество, каза президентът. Плевнелиев посочи, че оставката му е била изненадваща и за него самия, но е сигурен, че той ще продължи тази реформа, която като вицепремиер и министър на правосъдието той е изготвил, инициирал и е била поета след това от следващото правителство, влязла е в парламента и се надява, че ще бъде доведена до успешен край.

Президентът посочи, че говори за реформа, а не само за промени в Конституцията. Според него това, което най-много вълнува хората е справедливост, която обаче минава през ефективна съдебна система.

Плевнелиев коментира промените в Конституцията, като посочи, че още при гласуването на първото четене на конституционните промени, той е призовал депутатите да бъдат по-смели и да направят по-задълбочена реформа.

Френският посланик: С Христо Иванов имаше желание за реформа, сега - ще видим

Би трябвало да се разследва дали твърденията на Румяна Ченалова са истина или не – това ми е интересно на мен и на моите колеги-п...

Лично аз ще работя за това реформите в съдебната система да продължат. Надявам се това, което беше прието, макар и в непълен вид, да послужи за основа на следващи законодателни промени. Има и много детайли, които трябва да бъдат дискутирани като отпадането на задължителното тайно гласуване във ВСС, което изисква по-задълбочен дебат, смята президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика