Борисов: Китай се ангажира, че ще ни помогне да изведем успешно проекта "Белене"

5953
Борисов: Китай се ангажира, че ще ни помогне да изведем успешно проекта "Белене"
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, предаде агенция „Фокус“.

„По темата енергетика - с контактите, които Китай има с държави членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни Борисов.

Министър-председателят посочи, че и по отношение на инфраструктурните проекти има напредък. „Понеже много се говори, че не се спазват процедурите там, където участва Китай, премиерът Ли каза, че те ще се случат на пазарен принцип, на конкурсно начало и спазвайки всички правила. Съвременното китайско правителство работи за един доста по-дълъг период напред от България. Те имат стратегии за 50 години напред. Бях озадачен, когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема. Няма безплатна магистрала в Китай. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“, обясни Борисов.

„Това е първото ми посещение в Европа през втория ми мандат като премиер. България е първата ми спирка. Дойдох тук, за да работя с България и други европейски държави за засилване на многостранното сътрудничество и свободната търговия. С това ще допринесем за регионалната стабилност, световния мир и развитие“, заяви китайският гост Ли Къцян, цитиран от БГНЕС.

Цветанов увери: В ГЕРБ има диалог, ние не сме БСП

Винаги имам диалог с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, подобни внушения за противоречия са несъстоятелни. Това каза председателят на ...

„Проведохме открити и задълбочени разговори с премиера Борисов. Говорихме за инициативата 16+1. Това е инициатива за сътрудничество. Тази платформа е много важна за насърчаването на бизнеса и културното сътрудничество. Китай и страните от Централна и Източна Европа могат да предложат много един на друг, ние можем да се допълваме в икономиката и в други сфери“, каза Ли Къцян.

Пекин ще спазва правилата на ЕС

Приветстваме обединена Европа и силно евро. Най-важно е да следваме пазарните правила, правилата и законите на ЕС. Нашите проекти трябва да бъдат отворени и прозрачни, посочи Ли Къцян.

Китай подкрепя европейската интеграция и един обединен Евросъюз. Ние разбираме, че ЕС е важна сила за глобалния просперитет, подчерта Ли Къцян, добавяйки, че инициативата "16+1" не е насочена срещу ЕС. "Можем да помогнем и да допринесем за европейската интеграция", категоричен е китайският премиер.

Китай с интерес към българския туризъм и енергетика

Христо Иванов призова Бойко Борисов да се срещне с Николай Колев-Босия

Призовавам Бойко Борисов да се срещне с Босия. Това заяви лидерът на "Да, България" и съпредседател на политическото обединение "Демокр...

Той обеща да засили сътрудничеството с България. Ли Къцян е много впечатлен от българската история и обеща да насърчи развитието на туризма.

„Готови сме да участваме в сътрудничеството в областта на ядрената енергия с България“, подчерта Ли Къцян, напомняйки, че Пекин вече сътрудничи с някои европейски държави в областта на мирната ядрена енергия. „Трябва да използваме съществуващото оборудване за мирни цели. Ние ще засилим този процес“, добави той. Има много възможности за развитието на двустранната търговия с България и това ще засили процеса на евроинтеграция, каза още Ли Къцян.

Китай няма да започва търговска война

Китай никога няма да започне търговска война, категоричен бе китайският представител и подчерта, че Пекин ще защитава интересите си, ако някой иска да увеличава тарифите. „Ще поддържаме авторитета на Световната търговска организация. Никой няма интерес от търговска война, тя пречи на многостранния процес. Търговската война е лоша за всички. Ние имаме пазари, ще се ангажираме с по-нататъшно отваряне на пазарите си“, каза китайският премиер и обеща да защитава интересите на всички компании, включително чуждестранни, които ще работят на пазара на Поднебесната.

„Искаме да дадем повече възможности на България. Ще работя, за да представя България в Китай“, заяви Ли Къцян.

Борисов бе награден със „Златен плакет – Европейска личност на годината“

Българският министър-председател Бойко Борисов бе награден със „Златен плакет – Европейска личност на годината“ по вр...

Форматът "16+1" не е срещу Европа

Важното послание на премиера Ли Къцян от София е, че форматът „16+1“ не разделя Европа. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, китайските инвестиции могат да помогнат за развитието на страните от Централна и Източна Европа, заяви на свой ред премиерът Бойко Борисов.

"Форматът „16+1“ не цели разделяне и цепене на Съюза, а колкото е възможно, по-бързо държавите от Балканите да наваксат изоставането си от страните от ЕС", добави още българският министър-председател.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика