Борисов: Няма да има смени в кабинета, България е защитена в споразумението с Турция

3417
Борисов: Няма да има смени в кабинета, България е защитена в споразумението с Турция
Снимка: БГНЕС

Омръзна ни ДСБ да обясняват колко са честни, неопетнени и в бяло. Когато правихме правителството, г-н Кънев беше с мен и правихме кабинета – с министри, зам.-министри и дори шефове на големи държавни компании. И двете неща са верни – че депутатите от ГЕРБ сами направиха декларацията и че премиерът е знаел, излезе от думите на Борисов. Лидерът на ГЕРБ уточни, че Николай Ненчев подразнил депутатите на ГЕРБ, като говорил на конгреса на ДСБ, че е министър на партията на Кънев. Мен не ме дразни, уточни бързо Борисов, който добави, че народните му представители винаги подкрепяли Ненчев, а той засвидетелствал вярност на 13 депутати (бел. ред. – депутатите на ДСБ). За дреболии се създава един шум, заключи Борисов, който утре (22 март) ще се срещне с депутатите си и ще им обясни всичко.

Правителствени промени няма да има, подчерта изрично Борисов пред Нова телевизия. Той каза, че здравната реформа е нещо, в което всички са се препънали, но било факт, че дефицитът в НЗОК намалял за една година с 350 млн. лева. Лидерът на ГЕРБ отрече, че ще ни вземат пръстови отпечатъци за въвеждането на пръстовия идентификатор, но не обясни как тогава ще се генерира уникален код, след като трябва да има основа за генерирането му. Знам му душата на Москов – неговата душа си е в ДСБ, заяви Борисов по повод вълненията, че Петър Москов може да отиде в ГЕРБ.

Борисов не посмя да каже защо говори за контрабанда, когато го питат за Пеевски

Над 20 000 обществени поръчки има в България през миналата година. Защо сега спирам поръчки – защото сега стигат до мен. Репликат...

От десет години се опитват да ни скарат с Цветан Цветанов. В ГЕРБ се знае кой е първи и кой е втори. Правомощията на Цветанов са свързани с организацията – аз само утвърждавам. Цветанов се ползва с абсолютното ми доверие в тази сфера, категоричен беше Борисов. И даде нов пример за добрата работа на Цветанов – миналата седмица имаше 18 села с частични избори, 9 са за ГЕРБ, никъде няма кмет на Реформаторския блок. Докато му ядат ушите на Цветанов, той обиколи и създаде организация във всяко едно село, заяви Борисов. Той уточни и, че подкрепя безрезервно Румяна Бъчварова, която правила такива реформи, че ще се освободят полицаи да пазят по селата. Примерът на Борисов беше потресаващ – имало над 500 души полицаи, които пазели АЕЦ „Козлодуй”, БНТ, а можело да не е така.

Бойко Борисов отказа да коментира твърденията на Атанас Атанасов как е оставил хората на ДПС в службите, защото „не бил спечелил избори”.

Бежанската криза

Ако ме бяха послушали в ЕС още преди, бежанци в Гърция нямаше да има, защото горещите точки щяха да са в Турция, изтъкна Борисов. В споразумението с Турция са включени границите и на „всичките ѝ съседни страни”, добави изрично Борисов. Не се готвим да стреляме по бежанците, а само да ги връщаме, ако има поток към България, каза още премиерът. Той подчерта отново, че либерализацията на визите за Турция трябва да върви по условията, които важат за всички. По мое предложение в декларацията вписахме точката за медийната свобода в Турция, каза Борисов.

Проблем е, че 35 000 души останаха в капана в Гърция. Още декември трябваше да са изградили „горещите си точки”, но Гърция е Гърция – не го направиха и всички страдат, смята Борисов. Той коментира и, че като си много краен, не ти минават предложенията, визирайки унгарският премиер Виктор Орбан. На Орбан му е по-лесно, защото е в средата на Европа. Ние сме от едната страна Турция, от другата – пробитата Гърция. Като добавим и Македония, трябва да заградим от Дунав до морето всичко, обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов се кара на ДСБ и ГЕРБ за клатенето на стабилността

И ДСБ, и ГЕРБ да спрат да улесняват опозицията. Да спрат да изпращат сигнали за нестабилност, защото това никому не помага. Това заяви ...

Медии и политика

За съжаление сега има две групи медии – на Пеевски и на Прокопиев. Сигурно е факт, че като имаш медии, можеш да контролираш, но сега не е така. Ако се докаже, че има такова нещо, да ги осъдят, витиевато посочи Борисов. Когато една група медии започне да те подкрепя, а другата група медии подкрепя друг човек, обществото остава с впечатлението, че единият човек е човек на едните, а другият – на другите. Оказа се, че медийните атаки се произвеждат от едните и другите спрямо съответния човек, беше заключението на министър-председателя.

Може би, защото е правилно. Може би, защото е видимо. Много пъти съм минал през фазата „плод и зеленчук”, коментира Борисов защо тогава има медийни критики, след като спира обществени поръчки и действа „за доброто на България”.

Имам редкият шанс да не чета вестници, да не гледам телевизия, освен това, което искам. Демокрацията даде шанса с дистанционното да смениш канала. Мога да ви кажа без да чета, без да гледам всяка една медия какво ще напише утре – знам всеки какво може да направи, обрисува Борисов медийната среда у нас.

Всичко ми харесва вече – каквото и да ме питате, нямам никакъв проблем да отговоря. Работа ви е, но лошото е, когато някой политик си постави за цел да съществува само да дразни Борисов, каза премиерът.

Борисов определи споразумението за бежанците като "приемливо за България"

Сделката с Турция за България е приемлива. България дава до 2018 година 5 млн. и нещо евро. Това заяви в Брюксел премиерът Бойко Бори...

За финал Борисов пак каза как дъщеря му се разболя заради „ордите на Бареков”. Дъщеря му се уплашила, че събраните от Бареков хора щели да нахлуят в къщата в Банкя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com