X
 
 

Борисов: Осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция

1131 0
photo of Борисов: Осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция
Снимка: БГНЕС
„С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори между България, Гърция, Румъния и Сърбия работи много добре, особено в реализирането на инфраструктурните проекти“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас. Това е първата визита на Дендиас в България като външен министър.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов изтъкна важността на ускоряването на реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, който е приоритетен за страната ни.

Борисов: Правим първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май (ВИДЕО)

България ще направи първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май. Това заяви премиерът Бойко Борисов след проведен енергиен фору...

„Това е важно за диверсификацията. Вече осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция. Капацитетът е от 3 до 5 млрд кубически метра газ“, посочи още министър-председателят. В рамките на срещата беше декларирано желанието на България и Гърция да продължат реализирането и на други инфраструктурни и енергийни проекти, които ще бъдат в интерес и на двете държави.

На срещата беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като премиерът Борисов подчерта значението на автомагистрала „Струма“ за свързаността с южната ни съседка, съобщиха от правителствената информационна служба.

По - рано днес Николаос Дендиас се срещна и с колегата си Екатерина Захариева, пред която сподели, че Атина подкрепя влизането на България в Шенген, предаде репортер на БГНЕС.

"Гърция е стълб на стабилност и сътрудничество на Балканите и подкрепя политиката на разширяване на ЕС и насърчава европейската перспектива за Западните Балкани при положение, че те отговарят на условията. Също така отделяме голямо внимание на спазване на Преспанското споразумение", каза гръцкият външен министър.

Газовият интерконектор с Гърция получи разрешение за строеж на гръцка територия

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис е дал разрешение за строеж на интерконектора Гърция-България на тери...

Захариева припомни помощта, която Атина е оказала на България по нейния път за членство в ЕС и добави, че "сега ние с вас искаме да помогнем на нашите съседи" по този път.

Дендиас обвини Турция, че продължава да нарушава международното право, извършвайки сондажи за природен газ в района на Източното Средиземноморие.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители