Борисов пред Йълдъръм: Трябва да сдобрим Турция и ЕС

3892
Борисов пред Йълдъръм: Трябва да сдобрим Турция и ЕС
Снимка: БГНЕС

Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Това заяви българският премиер Бойко Борисов след срещата си със своя турски колега Бинали Йълдъръм в Анкара.

„Ще съхраним нашите граници, работим активно за просперитета на нашия регион. В срещите, които проведохме, успяхме да разгледаме нашите съседски отношения“. Това пък увери турският Йълдъръм. Той припомни, че през юли миналата година в Турция бе направен опит за преврат, упрекна Европа за мълчанието и благодари на Борисов за съпричастността на България.

Той припомни, че през април в Турция имаше референдум, на който бе решено да се промени държавното устройство на страната.

„Вашата подкрепа е важна за нас“, увери Йълдъръм. Той припомни, че в Турция живеят граждани с български произход и че в България има граждани с турски корени. Това е основание за още по-близките ни отношения. „Вие сте гарант, който предотвратява крайни националистически прояви“, обърна се към Борисов турският премиер.

„От следващата година България поема председателството на ЕС. Председателството е важно за европейската перспектива на Турция. Очакваме вашата подкрепа, имаме обща работа по контрола на бежанските потоци, по опазването на границите. България играе важна роля в регионалната сигурност“, каза още Йълдъръм. Той обясни, че двете държави могат да работят заедно по общи проекти и активно да си сътрудничат. „Могат да бъдат сформирани общи транзитни коридори“, коментира турския премиер.

"България е важен съсед на Турция. Ние сме приятели и съседи. Имаме стабилни отношения“, заявил Йълдъръм, цитиран от Труд.

"България е длъжна да работи за стабилни отношения с Турция. Вие сте наш съсед и партньор, който заедно с България пази границата", заяви от своя страна Борисов.

В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в тези зони за сигурност, близко до конфликтите, допълни Борисов, цитиран от Фокус.

„Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдума, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България“, посочи Борисов.

По думите му това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз. „Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсет. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас пряко ни касае, защото това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България“, подчерта премиерът.

Борисов получи от Меркел "необходимата подкрепа" за газовия хъб "Балкан" (ВИДЕО)

Запознах канцлера с перспективите за газовия хъб "Балкан" и получихме необходимата подкрепа. Това стана ясно от думите на премиера Бой...

„Аз съм убеден, че със всеобщи усилия, може да нормализираме този процес. Разбира се, ще разговарям и с президента Ердоган сега, ще чуя какво мисли, но с колегата Йълдъръм, по всички теми намерихме доста добро сближаване“, допълни още той.

За пример Бойко Борисов даде енергийните проекти. „Знаете, че след като се прекрои газовата карта с „Турски поток“, транзитът през Украйна за Турция, който минава през България, най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Ние не можем да допуснем това“, коментира още Борисов.

"Всичко зависи от Турция. Чух много оптимистични неща в тази посока", отговори българският премиер на въпрос за турското членство в ЕС.

Борисов призова да не се забравя, че Турция е наш съюзник в южния фланг на НАТО и Алиансът би изглеждал много по-различно без Турция.

Бинали Йълдъръм честити на Борисов рождения му ден и пожела на него и на правителството му успех. Българският премиер пък подари на турския си колега кана реплика на Рогозенското съкровище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика