Борисов: Ще оспорваме изборите, ако нещата с ЦИК не се променят

13973
Борисов: Ще оспорваме изборите, ако нещата с ЦИК не се променят
Снимка: БГНЕС

Категорично ще оспорваме резултатите от изборите, ако ситуацията в ЦИК остане такава. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Искам да напомня, че на базата на резултатите от изборите има победители и победени. И тези, които имат най-много гласове, получават най-голямо представителство в определени комисии, каквато е ЦИК, каза Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия.

ГЕРБ: ЦИК няма да е законна с 18, вместо 19 членове

Според ГЕРБ решенията на новоизбраната ЦИК няма да бъдат законни, ако тя работи с 18, вместо с 19 членове. Това заяви депутатът Данаил ...

Това, което стана вчера, е служебно печелене на избори, добави бившият премиер. На въпрос обаче дали ако ГЕРБ има и заместник-председател в ЦИК, партията на Борисов ще може да блокира решенията на комисията, той отговори, че тук не работи логиката от парламента, където ГЕРБ не може да блокира решенията на управляващите, тъй като няма достатъчно гласове.

Не съм се чувал с президента, не се занимавам с тези неща. Убеден съм, че „мачът е свирен предварително”. Да си спомним Костинброд – взеха ни 4-5%, подчерта Борисов.

На въпрос дали ако нещата останат така т.е. ГЕРБ да е без заместник-председател в ЦИК, Борисов отговори, че на база помощ и от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц се надява БСП да премислят.

Същевременно депутатът на БСП Филип Попов защити решението на управляващите и заяви, че с вчерашния си указ президентът Росен Плевнелиев е дестабилизирал системата. ДПС има обективен изборен резултат, но той не беше признат от президента, смята Попов. В отговор депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че при липса на промяна на решението ще има оспорване на цялата ЦИК пред Конституционния съд. И допълни, че вчера ДПС подкрепи кандидата на "Атака" за ЦИК и обратното, след като Попов каза, че ГЕРБ, НДСВ и бившата Синя коалиция са се подкрепяли.

Манолова: Плевнелиев обяви война на парламента

С указа си президентът Плевнелиев не просто наруши закона и Изборния кодекс (ИК), той наруши конституцията, като постави под съмнение ...

Борбата в ЦИК цели следното – ако ГЕРБ има и заместник-председател, партията де факто ще държи седем гласа и с помощта на гласовете на НДСВ и бившата Синя коалиция би могла да блокира всяко решение на ЦИК. Ръководството на ЦИК се избира от парламента – председател, двама зам-председатели и секретар, а президентът разпределя квотите за партиите на база местата в парламента. Сметките обаче за съотношението са различни - ГЕРБ иска да се смята при включване на всички 19 членове на ЦИК, а БСП и ДПС смятат без да включват като бройка ръководството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика