Борисов станал скромен, пътувал последните два дни със "Спартан"-а

6428
Борисов станал скромен, пътувал последните два дни със "Спартан"-а
Снимка: БГНЕС

Известен съм с моята скромност и ми става неудобно като говоря. Тези два дни положих големи усилия. Пътувах със "Спартан", както вие обичате. Той пътува бавно и е топло, и бръмчи много. За един път става, но по принцип… Затова се наложи по нощите да пътуваме през Триест до Солун. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на разисквания по питане на лидера на БСП Корнелия Нинова към Борисов относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от Европейската комисия.

Борисов отговори на реплика на Елена Йончева от БСП, която подчерта, че е важна европейската отбранителна сила и интеграцията на Западните Балкани.

Борисов: Хората си пишат бели книги за това и онова

Ако искаме да бъдем на първа скорост в Европа, трябва да атакуваме еврозоната и бой по корупцията, кохезионната политика да се развива....

"Така или иначе има засилен интерес към Западните Балкани. Най-сетне Берлинският процес, след четири заседания къде ли не, стартира. Има реален шанс Берлинският процес да стане реалност на Балканите. Има много интереси. На газовия и петролен конгрес ги видяхме и от страна на Турция, конфликтът, който се заражда кипърския за голямото находище на газ между Турция и Гърция, който не е никак безобиден. От другата страна конфликтът Украйна-Русия. След разговорите в Истанбул и днес с г-н Борхард по нашия газов хъб. Не само да не ни заобикалят, но следствие на тези конфликти, може да станем регионалният център и да си върнем позициите”, посочи Борисов.

Той отбеляза, от друга страна, че нямало логика да нямаме европейски въоръжени сили. "За да ги няма има други лостове, които действат. Но все повече държави започват да си дават сметка. В последната една седмица Турция взе решение да прави самолетоносач, няколко дни преди това Великобритания пусна самолетоносач, завчера Германия и Франция взеха решение за самолетоносач. Един самолетоносач е минимум 60 млрд. евро само в региона. Военните да ни кажат всъщност от кой се пазим и с кой ще воюваме, защото и в Кипър НАТО не е сега, няма да го казвам, че ще излезе като заглавие…НАТО е хубаво нещо, ние сме натовски страни, но Европа си има едно на ум”, посочи Бойко Борисов.

"Колкото повече говорим за европейските въоръжени сили, ние самите да имаме своята отбранителна мощ, обикновено 2 години е периодът на осмисляне, ще видите, че след това ще стане като с бежанската вълна. Имаме всички гаранции на колегите в Турция. Факт е, че натискът е почти нулев и не очаквам изненади от там. В пика, когато трябва да има най-много мигранти, виждате - един, трима, преди седмица - по-голяма група, турците се заеха. С гърците работим добре", обясни премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика