Борисов в ОАЕ: Отлична възможност за продължаване на добрите контакти би било провеждане на сесия на Смесена икономическа комисия

1244
Борисов в ОАЕ: Отлична възможност за продължаване на добрите контакти би било провеждане на сесия на Смесена икономическа комисия
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. В рамките на разговора премиерът Борисов изрази задоволство от активизирането на двустранните отношения в резултат от създаденото политическо доверие и общо желание за задълбочаване на сътрудничеството.

„Нашите две страни играят важна роля в своите региони. Имаме сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. Заинтересовани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес поради геополитическата важност и взаимосвързаност на нашите региони“, отбеляза премиерът Борисов. По думите му откриването взаимно на посолства в София и Абу Даби вече дава положителни резултати и създава условия за значително улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество.

В Кувейт изпълниха смъртна присъда на шейх от управляващата фамилия

В Кувейт бяха изпълнени смъртните присъди на седем души, между които е и член на управляващата страната фамилия Ал Сабах, осъдени за пр...

Според българския министър-председател има голям потенциал за емиратски инвестиции у нас в сектори, които биха предизвикали интереса на фирми от ОАЕ, например високи технологии, транспорт, земеделие, хранително-вкусова промишленост, енергетика, туризъм. „Очакваме конкретни стъпки от емиратска страна в сферата на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена“, заяви премиерът Борисов. Той каза още, че отлична възможност за продължаване на добрите контакти и активизиране на сътрудничеството в икономическата сфера би било провеждане на първа сесия на Смесената икономическа комисия.

Премиерът Борисов потвърди също така участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай. Българският министър-председател акцентира върху значението на секторното сътрудничество в сферата на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма. Според премиера, двете страни могат да обменят ценен опит, относно стабилността и сигурността. „След последните ни разговори през октомври 2018 г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии“, изтъкна българският премиер.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов поднови поканата към шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян да посети в България, като подчерта, че "визитата ще издигне отношенията на нашите две страни на още по-високо ниво".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика