Бриг. ген. о.з. Спас Спасов: Трябва спешна модернизация на армията! (ВИДЕО)

2526
Бриг. ген. о.з. Спас Спасов: Трябва спешна модернизация на армията! (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Абордаж" Васил Данов ни среща с бриг. ген. о.з. Спас Спасов, който започва своя път като курсант във ВВУ „Г. Бенковски“, минава през множество длъжности като командир на звено, на ескадрила, на изтребителен авиополк, на изтребително-бомбардировъчна авиобаза, за да завърши в службата си в авиацията като командир на командване "Тактическа авиация". Офицерската си служба завършва в Генералния щаб като началник на управление "Личен състав".

Общата оценка на бриг. ген. о.з. Спас Спасов за публикувания в края на м. април "Годишен доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2022 г." е положителна. Според него в доклада ясно и реално е описано състоянието на армията ни. "Малко се обръща внимание именно на хибридната война, хибридните атаки от изток, от североизток, от там където сега са налазили в Украйна и унищожават хора, както собствени, така и наши братя украинци. Затова мисля, че трябваше да бъде по-ясно дадено това състояние на тази хибридна война, хибридни атаки, промиването на мозъците, както на обществото, но тъй като това е военен доклад, поне на нашите колеги военнослужещи. Трябва да се вникне по-дълбоко, защото по мое наблюдение в армията имаме страшно много хора, които са срещу НАТО, които са за Русия и действията и в Украйна, които милеят за някакви минали неща", счита за недостатък на доклада Спас Спасов.

Според бриг. ген. о.з. Спас Спасов хората на най-високо военно ниво, които определят стратегии и концепции, трябва да са с ясна мисъл. Необходим е кодекс за лоялност, който да се спазва от българските военнослужещи, в качеството ни на съюзници на НАТО: "Не може действащи военнослужещи да говорят и да пишат във форумите и социалните мрежи в полза на Русия".

"Обръщаме ли внимание, че все пак, за да има победа, това беше един съюз срещу хитлеризма, Русия не спечели сама. Да не говорим, че тази война я започнаха заедно с Хитлер, с подялбата на Полша. Това си е междусъюзническа война, нека да си е Отечествена за тях. Ние какво общо имаме? Ние сме си я платили с кръв, но ние пускаме червената армия без да гръмнем един изстрел срещу тях, а бяхме наказани 45 години", казва Спасов по повод годишнината от капитулацията на хитлеристка Германия.

"Цялата модернизация на нашата армия, от там и на военно-въздушните сили закъсня ужасно много", казва летецът. Той споделя, че за Миг-29, както и за МиГ-23, на който е летял, може да каже само добри думи, но е бил добър за времето, когато е закупен и си е останал там – в 1976 г. до средата на 80-те години на миналия век.

Целият разговор на Васил Данов с бриг. ген. о.з. Спас Спасов можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика