Британският посланик у нас: Заклеймяваме насилието на хутите

1583
Британският посланик у нас: Заклеймяваме насилието на хутите
Снимка: БГНЕС

Категорично заклеймяваме насилието на хутите в и извън Йемен, заяви по БНР посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Роб Диксън.

"Ситуацията е изключително динамична. Работим с нашите международни партньори по установяване на фактите и вземане на решение какъв отговор на ситуацията да дадем. Всичко е много тревожно. Категорични сме, че плавателните съдове трябва да могат свободно да плават, спазвайки международното право".

Още: МВР официално потвърди за българи на отвлечения кораб

На България й трябва стабилно правителство

Н.Пр. Диксън отбеляза, че е необходимо стабилно правителство, което да изпълнява задачите на България, за да се справи с предизвикателствата.

"Корупцията лишава обикновените българи от ресурси, които са им необходими за училища, пътища, икономически растеж. Корупцията отслабва институциите и е благоприятна за враждебни действия на други страни. Корупцията прави обществата уязвими за враждебна намеса. Борбата с корупцията, укрепването на върховенството на правото са много важни елементи от затвърждаването на европейската ориентация на страната. Нашата страна ще продължи да ви подкрепя като приятел и съюзник в това усилие", декларира той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Сигурността на Черно море

Още: Вицеадмирал за отвлечения кораб: Опасно е, конфликтът влиза в морето

Въпросът за сигурността на Черно море е много важен, подчерта също посланикът и напомни за оказваната широкомащабна подкрепа на Украйна.

"Ние сме твърдо решени, че ще продължим да подкрепяме Украйна. Обединеното кралство е осигурило 9,3 млрд. лири в подкрепа на Украйна. Категорични сме, че сигурността на Черно море е много важен аспект от цялостната картина на отговора на този конфликт. Значението на този регион е особено голямо".

Той отбеляза и огромното значение на сигурността на доставките на житни култури.

Войната в Украйна

Относно санкциите на руски компании и лица по цял свят посланик Диксън обеща, че ще продължат да работят за оказване на натиск върху Кремъл заради нахлуването в Украйна.

"Предизвикателството пред двете ни страни от руските враждебни действия доказва значението на нашата съвместна работа. Това е предизвикателство, пред което сме изправени и като съюзници, и като партньори, и като приятели".

Във връзка със споразумението между Великобритания и България за стратегическо партньорство, британският посланик коментира: "Периодът е много важен, защото ние укрепваме, засилваме нашето партньорство и сътрудничество и го издигаме на стратегическо равнише".

Още: Хутите за кораба с отвлечените българи: Отнасяме се с тях според ислямските норми

Партньорство между равни

По думите му това е партньорство между равнопоставени субекти, които работят по отбрана, сигурност, миграция и иновации. Амбицията от двете страни е то да се разраства, подчерта той.

Н.Пр. Диксън отбеляза и съвместната работа по въпросите на отбраната и сигурността. По думите му това е съществена част от партньорството между двете страни. Искаме да доразвием това сътрудничество, каза той.

"По линия на стратегическото партньорство ще има подкрепа за доставки в сферата на отбраната, защото нашата отбранителна промишленост е изключително добра и много се радваме, че държави като Полша се възползват мащабно от способностите на Обединеното кралство, които то може да предложи в подкрепа".

Още: Британският посланик: За Пеевски, Божков и Желязков има ясни доказателства за тежка корупция

Друг съществен елемент е свързан с амбицията за разширяване на партньорството в сферата на транснационалното образование, посочи британският посланик у нас. И продължи: "То има за цел да позволи на българските студенти да учат и да получават британска образователна степен в България, в български учебни заведения. Става дума за партньорства между университети в двете държави. Ползата за България от това е, че тези студенти са по-склонни да останат на българския пазар".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП иска парламентът да забрани на Украйна да използва български оръжия срещу Русия

Пеевски видя намеса на Руската православна църква в българския духовен живот

"Война на билбордове": Съдът отказа да се занимава с предизборната драма на Денков, Борисов и Пеевски

Николай Нанков от Луковит: Предстои реализация на ключови проекти за 15 млн. лв.

ДАНС: Русия е основната заплаха за сигурността, сянката на Кремъл е по границите ни

В Шумен замерваха депутат от БСП с яйца (ВИДЕО)

Десет проблема и десет решения, които ВМРО поставя на мастата

Осман Октай намеква за арест на знаков кмет

Белобрадова: Не си свършихме работата със Северна Македония

ГЕРБ мълчат за "Сребреница". Председателски съвет решава ще изслуша ли Главчев в парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика