БСП категорични: Президентът да назначава шефа на антикорупционната агенция

2884
БСП категорични: Президентът да назначава шефа на антикорупционната агенция
Снимка: БГНЕС

Ако може да се говори за припокриване на антикорупционните закони на БСП и ГЕРБ, то е най-много 25%. Това заяви на пресконференция депутатът от БСП Крум Зарков.

Според него основната разлика между двата проекта е, че този на левицата се върти около наказателното преследване на корупционните практики, докато управляващата партия се фокусира върху гражданската конфискация.

Експерти: Управляващите ще могат да доминират в антикорупционния орган

Предложеният антикорупционен закон и записаната в него процедура за избор на председател и членове на новата комисия за борба с корупци...

Тази сутрин лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе работна закуска с посланиците на държавите от ЕС в България, чиято цел беше запознаване със законопроекта за създаване на специализирана агенция по антикорупция. Зарков уточни, че са представени идеите за структурата и разследващите правомощия на звеното и разликите с предложенията на парламентарната група на ГЕРБ. Той каза, че целта на срещата не е била дискусия за критики и препоръки по отношение на документа.

На журналистически въпрос дали текстът е представен пред посланиците на САЩ и Русия в България, народният представител подчерта, че тепърва предстоят срещи с пратениците извън ЕС.

В коментар за срещата зам.-председателят на БСП Деница Златева заяви, че нейната цел не е била "червените" да чуят препоръки от европейските посланици, а по-скоро да ги запознаят с приоритетите си.

От БСП потвърдиха, че няма да отстъпят от искането си бъдещата специална агенция (Антикорупция) да има разследващи функции и ръководителят ѝ да се назначава от президента.

Атанас Атанасов: С Борисов на власт няма как да има борба с корупцията

Бойко Борисов трябва да слезе от власт, за да може да започне борба с корупцията. Той е лицето на олигархията във властта. Това заяви п...

Според Зарков, предстои законопроектът да бъде изпратен и до Венецианската комисия, което ще гарантира съгласувани права на лицата, попадащи под дейността на агенцията. Депутатът отхвърли обвиненията, според които адвокати извън БСП подготвят новия закон, като каза, че проектът е дело на членове на парламентарната комисия на опозиционната партия. Той допълни, че по-късно документът е изпратен за консултация до кантората „Илиев и партньори”, с която формацията си сътрудничи от 5-6 години.

Крум Зарков каза още, че по-късно днес социалистите ще проведат среща по повод избора на членове на Висшия съдебен съвет. Той напомни, че БСП е излъчила най-много кандидати – 6 от общо 18, като добави, че всички участници в изслушванията са се представили добре.

https://www.actualno.com/politics/radev-da-naznachavam-predsedatel-na-antikorupcionnija-organ-ne-mi-e-samocel-news_632156.html

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика