X
 
 

БСП пита Фандъкова за нарушения на ЗОП и злоупотреби в общинско дружество

1563 1
photo of БСП пита Фандъкова за нарушения на ЗОП  и злоупотреби в общинско дружество
Снимка: БГНЕС
Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова внесе официално питане към кметът Йорданка Фандъкова, свързано с констатациите от проверката на "Чистота Искър" ЕООД. За това дружество стана публично ясно, че наема техника за чистене от фирма на Румен Гайтански-Вълка.

Христова припомня, че Столична община е възложила пряко, без ЗОП, на "Чистота Искър" ЕООД дейностите по сметопочистване на районите "Люлин", "Красна поляна" и "Красно село", както и зимното почистване на Природен парк "Витоша", територията на район "Панчарево" и район "Витоша" на стойност около 12 млн. лв. Тя подчертава, че се е наложила тенденцията към прогресивно влошаване на икономическите резултати от дейността на дружеството в последните години. По думите ѝ данните показват, че от 2,7 млн. лв. през 2014 г., печалбата за 2018-а е намаляла до едва 18 000 лв.

Христова отбелязва, че от тази сума дружеството изразходва около 11,3 млн. лв. - 94% за "външни услуги" под формата на договори за наем на техника, които по същество представляват договори за осъществяване на дейностите от подизпълнител. Тя изтъква, че по този начин грубо се заобикаля и се нарушава ЗОП.

Във връзка с проверките, осъществявани от "Вътрешен контрол" на Столична община по повод сигнал за нарушения от ръководството на фирмата, зам.-председателят на СОС пита Фандъкова дали е изготвен докладът от проверката, дали ще бъде представен на общинските съветници и кога. Тя настоява столичният кмет да даде разяснения дали при проверката са установени нарушения за сключване на договори с подизпълнители без правно основание, дали има назначения в дружеството на роднини на лица от управляващия персонал, както и дали има нарушения при закупуване на материали без конкурс.

Зам-председателят на СОС иска да бъде представена информация и има ли установени злоупотреби от страна на управителя на дружеството и други длъжностни лица.

Фандъкова носела отговорността за "Граф Игнатиев", но не казва какво от това

Всеки има право да се защитава, но аз не приемам никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност. Така столичната кметица Йо...

Христова пита при проверката установени ли са нарушения съответно:

- на ЗОП чрез сключване по същество на договори с подизпълнители, без правно основание и конкурс, под формата на наем на техника;

- чрез назначения в дружеството на роднини на лица от управляващия персонал;

- закупуване на материали, в т.ч. геотекстилни материали без конкурс и на каква стойност;

- конфликти на интереси и какви;

Съмненията дали Борисовата градина ще се застрои, вместо да се устрои, остават (ВИДЕО)

"Би трябвало да има паркоустройствен проект за Борисовата градина, а не подробен устройствен план (ПУП) за застрояване". Това заяви пр...

- сключване на граждански договори в нарушение на закона и за какви дейности;

- злоупотреби от страна на управителя на дружеството и други длъжностни лица;

- неправилно водено счетоводство на дружеството и манипулирани данни.

От Столична община съобщават за "Дарик", че изпълнителният директор на столичното общинско дружество "Чистота Искър" Юлиян Методиев е отстранен от длъжност, тъй като при проверката са установено пропуски в управлението на фирмата.

Припомняме, че преди повече от 10 години фирмите на Румен Гайтански-Вълка бяха монополисти в събирането на боклука в столицата, а кампанията на Бойко Борисов за кмет на столицата беше изградена до голяма степен върху заканите да прекрати договорите му. Това стана официално около година и нещо след като Борисов стана кмет, въпреки че нееднократно в този период имаше криза със събирането на боклука.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Татяна Шаренкова 1 Татяна Шаренкова преди 1 месец Профил на трол?
    Искала комунистката от ниновската БСП да й отговорели на тези и тези въпроси, как така станало, защо е станало и прочие. Идеята на питането е да създаде усещането, че нещата в общината не вървят и като дойдело бесепето на власт хляб и мед от небето ще потекат към софиянци. Да, ама не, както казваше покойният Бочаров! ...Лесно е да говориш и пишеш как родната България не се развивала с бързи темпов виж още ›› е, трудно е да предложиш схема и метода за ускорено развитие!!!!По време на жестокия съветски тодорживков социализъм България беше на последно седмо място по икономически и социални показатели в т.нар. социалистически лагер. По време на прехода от комунизъм към демокрация на два пъти омразната на българите комунистическа партия БСП фалира държавата. Комунистите от БСП нищо креативно не правеха и всячески пречеха на новото капиталистическо развитие на страната. Техен лозунг бе "Искахте демокрация, ето ви я". Комунистие от БСП окрадоха държавата, разсипаха икономиката, заплашваха, пребиваха, организираха СИК и ВИС, присвоиха с врътки и заплахи курортите, земите, работещите предприятия, ограбваха хазната и накрая Европейският съюз им спря дори европарите, защото и тях приватизираха в бездънните си джобове- правителството на Станишев и Орешарски. Днес в БСП/БКП се подвизават най-богатите граждани на родината ни. Сред тях е дори вождът- Корнелия Нинова. Социалистите-комунисти от БСП имат един единствен бог- ПАРИТЕ!!! БСП пречи на всичко и на всички. БСП е тумор в снагата на България. Докато същесвува БСП нашата България няма шанс за ускорено развитие. БСП е нещастието и проклятието на България! Руснаците постъпиха предвидливо и веднага след срива на комунизма обявиха КПСС извън закона и я разтуриха, както са направили с нацистката партия ГРНСП след Втората световна война. Не оставиха КПСС със сменено ново име- примерно СПСС или РСП-Руска Социалистическа Партия.... Докато властта в България не стори същото както руснаците- да обяви извън закона БСП и да я разформирова- тази партия вечно ще пречи на бъдещото развитие на родината ни!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Открита е кометата Хейл-Боп

Хейл-Боп (C/1995 O1) е името на най-наблюдаваната комета на XX век и една от най-ярките за десетилетия. Тя се вижда с невъоръжено око в продължение...

Последно в Актуално