БСП ще атакува в КС промените за финансово оздравяване на общините

600
БСП ще атакува в КС промените за финансово оздравяване на общините
Снимка: БСП

БСП ще търси подкрепата и на други парламентарни групи, за да сезира Конституционния съд (КС) за приетия от депутатите текст, общините да могат да теглят безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения. Това каза в "Преди всички" депутатът от левицата Георги Търновалийски.

Припомняме, че вчера, 25 май, Народното събрание прие промени в Закона за публичните финанси, според които финансовият министър ще определя условията за временните безлихвени заеми за закъсали общини.

Кънев: НС даде неограничени правомощия на Горанов

Съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев разкритикува промените в Закона за публичните финанси, приети по-рано...

Ние ще разговаряме с друга парламентарни групи, за да може да бъде атакуван този текст в Конституционния съд. От трибуната беше казано, че общините, които отговарят на критериите и трябва да бъдат финансово оздравявани, са няколко – може би пет-шест. Тогава, след като те са толкова малко, защо е нужно да правим изменения в Закона за публичните финанси, с което изменяме цялата философия на закона.

В приетите текстове трябваше да има разпоредби, които да гарантират, че общините няма да изпадат в такова финансово състояние, а именно да има превенция, каза още той.

Никъде в тези текстове няма такива разпоредби. Води се – общината стига до положение на нужда от финансово оздравяване и нужда от такъв безлихвен заем, който за държавата не е безлихвен. Този ресурс, който е скъп за държавата, ще се ползва от общините, които са недисциплинирани, но в същото време липсва анализът кои общини имат нужда от такова подпомагане. Ако този анализ го има, то тогава въпросът е – защо това не се предвижда още със Закона за държавния бюджет.

Според Търновалийски само тези, които отидат при премиера и при министъра на финансите, и се помолят, ще получат тези средства, а не тези, които имат проект, които имат план, които имат нужда.

ГЕРБ окончателно си осигури финансово оръжие, с което да командва общините

Седем ще са условията, които ще показват дали дадена община има финансови затруднения. Ако три или повече от тях са изпълнени, то кметъ...

Като член на бюджетната комисия Георги Търновалийски потвърди, че БСП ще подкрепи предложението на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок да стартира процедурата за избор на нов състав на Комисията за финансов надзор. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика