БСП ще обсъди новия политически сезон и антикорупционния закон

644
БСП ще обсъди новия политически сезон и антикорупционния закон
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

На 2 септември от 11:00 ч. ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП в централата на партията на ул. Позитано 20, предава БГНЕС.

По време на заседанието ще бъдат обсъждани приоритетите в работата на ПГ "БСП за България" и НС на БСП в новия политически сезон 2017/2018 г. и проектът за антикорупционен закон на левицата.

БСП ще се вслушат в антикорпуционните препоръки на шефа на ВАС

Шефът на ВАС посъветвал шефът на антикорупционната агенция да бъде назначаван от президента. Това е една от препоръките, които чуха со...

Припомняме, че през миналата седмица БСП проведе редица срещи с представители на съдебната власт във връзка с антикорупционния закон.

„Получихме професионален анализ и добри препоръки. Много задълбочен анализ на предложенията ни. Благодарим за тази среща, защото това са хората, които прилагат законите и в работата си са се срещнали с най-много проблеми от недобре оформени закони.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с председателя на Върховния административен съд Георги Колев и представители на институцията по повод предложения антикорупционен закон на БСП. „Както и в предишния разговор със Съюза на съдиите, имаше препоръка да се разпише процедурата, по която президентът определя председателя на агенцията, предложена от нас, да има по ясни правила, по които това да се случва. Ние приехме тази бележка и ще бъде отразено в законопроекта. Това е възможно и конституционно“, обясни Корнелия Нинова.

След разговора със съдийската гилдия Нинова каза, че има някои общи позиции със Съюза на съдиите и че са получили и препоръки по закона. „Съюзът на съдиите ни предостави професионално становище по нашия антикорупционен законопроект. Имаме съвпадение по някои теми, а по други отправиха препоръки. Те са следните: на обща позиция сме, че има нужда от такъв специален нов орган, а не от механично събиране на досега съществуващи, които не са дали резултат в борбата с корупцията”, каза Нинова. Съдиите са заявили, че не е противоконституционно, а е възможно и допустимо президентът да назначава председателя на антикорупционния орган.

След срещата на БСП с главния прокурор Сотир Цацаров, стана ясно, че мнението на главния прокурор е, че президентът може да има участие в този орган, тъй като не е противоконституционно. По време на срещата е била отправена препоръка за процедурите за назначаване на председател от президента, както и да се засилят текстовете по контрола на този орган. Препоръките ще бъдат отразени в законопроекта.

Нинова: Няма да търсим консенсус с ГЕРБ за антикорупционния закон

БСП няма да търси консенсус с ГЕРБ за антикорупционното законодателство. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова пред "Фокус". К...

„Главният прокурор препоръча и да се прецизира кръгът лица, които ще бъдат разследвани от агенцията като например военните, които подлежат на друг ред, както и да прецизираме кръгът престъпления“, посочи Нинова.

Главният прокурор също така е препоръчал агенцията да не притежава специални разузнавателни средства, защото така се дублирала с други органи, но да може да ползва такива.

Нинова подчерта, че препоръките на Цацаров ще бъдат отразени в законопроекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com