Бюджетната сметка - кризата е тук и за дълго

14189
Бюджетната сметка - кризата е тук и за дълго
Снимка: БГНЕС

Времената на криза за България не свършват и не свършват. Това е заключението на Министерството на финансите при разработването на рамката на държавния бюджет за следващата година. Засега тя не е внесена в Народното събрание и ще бъде дадена първо на следващото правителство.

Според финансовите експерти в период от три години напред ще имаме високи дефицити и ще задлъжняваме с милиарди. Само за 2015 г. новият дълг ще достигне близо 3 милиарда лева заради очаквания минус в хазната и плащането на падежи по стар дълг. Бюджетната 2015-та ще е поредната година, в която страната ни ще е на ръба на позволените в закона разходи, но въпреки това ресурсите за провеждане на нови политики ще са ограничени заради ниския брутен вътрешен продукт (БВП), пише "Сега".

Народното събрание създаде най-важните за функциониране на държавата комисии

Временна комисия по правни въпроси и временна комисия по бюджет и финанси бяха създадени в 43-ото Народно събрание в началото на първ...

Според допусканията на МФ бюджетната цел за догодина следва да е дефицит от 3% от БВП. През 2016 г. дефицитът трябва да се свие на 2.5%, а през 2017 г. да стане 2% от БВП. Това са двойно по-високи дефицити спрямо последните бюджетни цели, залагани през пролетта на 2014 г. Тогава се прогнозираше дефицитът през 2015 г. да е 1.5% и да се свие на 1.1% и 0.9% през 2016 и 2017 г.Това става ясно от основните допускания на Министерството на финансите (МФ) за разработването на бюджет 2015.

По-високите дефицити ще наложат поемането на по-висок нов дълг. Сметките на база прогнозен БВП показват, че само заради дефицита през 2015, 2016 и 2017 г. ще трябва да се вземе нов дълг в размер съответно на близо 2.5, 2.1 и 1.78 милиарда лева. Към това трябва да се прибави и рефинансирането с дълг на настъпващи падежи по стари емисии на ценни книжа.

В официалната информация, предоставена от финансовото министерство, не се аргументира нивото на заложения дефицит и не се изследва възможността той да е по-нисък. По-високите нива обаче са обясними на фона на очакваното неизпълнение на бюджета за тази година и прогнозирания минус в хазната от 4% от БВП при първоначално заложен 1.8%. Високият дефицит за 2015 г. отразява и невъзможността за събиране на повече приходи на фона на забавен растеж, както и отказа от орязване на разходи. От данните на МФ става ясно, че и през 2015 г. България ще е на ръба на допустимите по закон разходи - 39.9% от БВП при позволени 40%, а приходите ще са в диапазона на 36.2 - 36.8% от БВП. Достигането на максимума при разходите не осигурява възможност за провеждане на значими нови политики, ако не бъдат проведени чувствителни реформи. 39.9% разходи се равняват на 33.1 милиарда лева на фона на заложени разходи за 2014 г. в размер на 32.5 милиарда лева. След актуализацията на бюджет 2014 разходите ще достигнат 33 милиарда лева, тоест плюсът за догодина ще се равнява на 100 милиона лева.

Еврофондовете

Тук положението е 50/50 - с една добра и една лоша новина. Добрата е, че Европейската комисия е одобрила системите за контрол на замразената заради проблемни обществени поръчки оперативна програма "Околна среда" и най-късно до 2 седмици ще възстанови на България 700 милиона лева за вече направени разходи. Лошата е, че стават все по-големи шансовете да загубим 1,65 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). След няколко провалени обществени поръчки държавен фонд "Земеделие" реши да се договаря пряко с 4 големи одиторски компании, но и тази процедура е спряна от КЗК заради жалба на одиторската компания "Грант Торнтон ООД", която не попада в списъка на поканените. Крайният срок за сертифициране на вече направените плащания е 30 януари 2015 година и България рискува те да останат за сметка на бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com