Бюджетът мина на първо четене без гласовете на БСП и ДПС

1622
Бюджетът мина на първо четене без гласовете на БСП и ДПС
Снимка: БГНЕС

Без изненади и особено напрежение Народното събрание прие бюджетът за догодина на първо четене. Решението беше взето със 126 гласа "за" (ГЕРБ, "Обединени патриоти, "Воля", 96 "против" (БСП и ДПС), един депутат се въздържа.

Нинова: Бюджет 2018 е паралелният бюджет на паралелната държава

Бюджетът за 2018 г. на „Борисов“ 3 е паралелният бюджет на паралелната държава - нека народът знае, че той има алтернатива....

Вижте тук какво предвижда бюджетът за догодина.

Впечатление направи гласуването за бюджета на ВСС, като гласовете там бяха 0 "за", 41 "против" и 189 въздържали се, което всъщност остави членовете на съвета сами да решат за парите си. Любопитното беше, че преди гласуването социалистът Явор Божанков призова да се подкрепи бюджетът, но явно самият той не е бил убеден в думите си, тъй като гласовете "за" останаха 0.

В началото на дебатите финансовият министър Владислав Горанов посочи, че за пръв път през 2018 г. БВП ще надхвърли 100 млрд. лева, а данъците няма да се променят. Очакванията са в края на следващата година безработицата у нас да падне до 5%. Той подчерта, че бюджетът е за 100% от българските граждани, а не за 80% от тях.

"Страната се развива възходящо устойчиво, заради стабилната финансова и фискална среда, политическата устойчивост, ниските данъци", констатира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя заяви, че философията му е в подкрепа за икономическата активност на бизнеса, продължаващ растеж, условия за устойчиво нарастване на инвестиции в производството чрез запазване на данъчната политика, ниско ниво на изземване на доходи от бизнеса и хората, за да бъдат преразпределени от държавата.

Горанов: Бюджетът е предназначен за 100%, а не за 80% от българите

Бюджетът за догодина е изпълним и е предназначен за 100% от българските граждани. Така финансовият министър Владислав Горанов описа фин...

"Бюджетът не е счетоводен баланс на приходите и разходите в държавата, в него се отразяват намеренията за реформи", обърна се Йордан Цонев от ДПС към финансовия министър. Той сметна, че реално общо около 1 млрд. лв. са парите за увеличение на възнагражденията за труд, но нетният ефект ще бъде около 420 млн. лв., "защото 450 млн. лв ще се изземат от хората чрез по-високия акциз на цигарите, по-високите осигурителни прагове, вноските за пенсии".

Анализът на ДПС показвал опасност от "прегряване " на икономиката и крещяща нужда от вътрешни и външни инвестиции. Цонев отбеляза добрия икономически ръст от заложени около 4 процента, който обаче се дължал преди всичко на вътрешното търсене, на потреблението.

Той открои административните пречки като основни за притока на чуждестранните инвестиции у нас.

В света няма здравна система с една каса-монополист, в България има 52 университета, даде пример за нереформирани основни сектори Цонев.

НС прие и бюджета за пенсии, опозицията го нарече "бюджет на фалшивите новини"

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2018 г. беше приет на първо четене в Народното събрание със 123 гласа "за", 86 против ...

"Разрезът на проектобюджета на БСП го определя като бюджет на застоя. Това е паралелният бюджет на управляващите, съсредоточен не в живия живот", коментира соцлидерът Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com