X
 
 

България дава над 3 млн. евро за бежанците в Турция

692 0
photo of България дава над 3 млн. евро за бежанците в Турция
Снимка: БГНЕС
България ще изрази готовност за предоставяне на допълнителни средства по механизма за подпомагане на бежанците, които са настанени в Турция за периода 2019-2023-та година

Позицията ще представи в Брюксел министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на провеждащата се в белгийската столица конференция на външните министри от Европейския съюз за ситуацията в Сирия.

Е или не е миграцията заплаха и бич за Европа?

Европейски нации се превръщат в малцинства на своя територия, застрашена е европейската цивилизация, а политическият елит налага табу п...

Очаква се тя да обяви, че България ще отпусне 3.19 млн. евро по механизма за подпомагане на бежанците в Турция, съобщава БНР.

За тази година страната ни е предвидила 150 000 евро за сирийските бежанци. Министрите ще проведат политическа дискусия за многобройните аспекти за кризата в страната.

Конференцията е продължение на двудневния диалог под надслов "За бъдещето на Сирия", в който участваха "представители на гражданското общество" в Сирия и региона, министри и политици от съседни на Сирия страни донори, регионални организации, агенции на ООН.

Силите на сирийския президент Башар Асад през последната година постигнаха важни успехи срещу бунтовниците и срещу екстремистите от Ислямска държава и още куп терористични организации. Освен това възстановиха контрола си над обширни територии в южните, северните и централните части на страната, както и в района около столицата Дамаск.

Само 350 бежанци са влезли у нас от Турция през 2018 г., хвали се МВР

350 бежанци са успели да преминат през българо-турската граница. Общо 12 500 са предотвратените опити за нелегално влизане в страната н...

Въпреки породеното от това завръщане в родината на много сирийци, остава несигурно бъдещето на 5,6 милиона граждани, напуснали страната си.

Миналогодишната конференция събра 4,3 млрд. долара, като впоследствие цифрата достигна 6 млрд. Амбицията на ЕС е да поддържа миналогодишното равнище на финансиране, въпреки риска от "донорска умора", за която признават от еврпопейските институции.

Един от продължаващите дебати е дали Сирия е безопасна за завръщането на бежанците. Според ЕС условията на място все още не са подходящи за доброволно, безопасно и достойно завръщане.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Спецполицаи изведоха барикадиралия се софиянец

Полицията изведе от дома му 57-годишния мъж, който се барикадира в дома си в столичния квартал "Овча купел". По време на операцията няма пострадали...