България и Румъния искат бързо втори мост "Русе-Гюргево" заради източния фланг на НАТО

1805
България и Румъния искат бързо втори мост "Русе-Гюргево" заради източния фланг на НАТО
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков бе приет в Румъния от колегата си Марчел Чолаку, като двамата обсъдиха проявения интерес за реализиране на европейския проект, който ще осигури корабоплаване по Дунав, и изграждане на втори пътен мост "Русе-Гюргево".

Българският министър-председател обвърза моста с важността му като логистичен маршрут за източния фланг на НАТО.

Байдън изпраща в Европа 3000 резервисти

Американският президент Джо Байдън разреши на Пентагона да изпрати 3000 резервисти в Европа като част от операция Atlantic Resolve за у...

"Срещата, която проведохме днес, беше сравнително кратка, но както отбелязахте, това е първата ми визита като работно посещение. Неслучайно тя е в Румъния. Ние сме стратегически партньори не само заради подписаните споразумения, а защото има няколко проекта, които трябва да бъдат реализирани - от полза на нашите държави и на европейските ни намерения", заяви Денков на съвместната пресконференция.

"На първо място за нас е темата Шенген. Напълно единодушни сме, че сме изпълнили всички критерии на ЕС и неслучайно имаме положително решение на ЕК и ЕП. Просто трябва да довършим процеса заедно – в дискусии на политическо и експертно ниво с държавите, които имат някакви резерви. Направихме конкретни планове за взаимодействие на нашите министерства на вътрешните работи, гранична полиция, на най-високо политическо ниво. Трябва да сме внимателни с това, което казваме, защото не всичко завиди от нас – има процеси в Нидерландия и Австрия, върху които нямаме контрол", допълни премиерът.

ОЩЕ: Денков допусна, че през септември можем да използваме силно "оръжие" за Шенген

По тази тема Чолаку заяви: "Разгледахме темата за разширяване на Шенген и завършване на процеса на присъединяване на Румъния и България - колкото се може по-скоро. Положихме допълнителни усилия за постигане на тази цел. Продължаваме да работим по европейските инструменти срещу нелегалната миграция и защита на външните граници. Чрез всичко, което е направила, Румъния за пореден път показа, че е надежден партньор на ЕС в тази област и доставчик на сигурност. Ще поддържаме пряк диалог между нас, както и с другите европейски партньори".

Началникът на отбраната: България може да приеме още сили на НАТО на своя територия

България ще може да приеме още сили на НАТО на своя територия в изпълнение на новите регионални планове на Алианса. Това заяви в предав...

Втората най-важна тема според Денков е свързана с транспорта, най-вече моста Русе – Гюргево. „Това направление придоби ново значение след започването на войната в Украйна от страна на Русия, то е важно като логистична линия за източния фланг на НАТО. Трябва да ускорим процеса за проектиране, планиране и подготовка, за да завършим моста. Обсъдихме източниците на финансиране, защото и двете държави искаме той да бъде завършен колкото се може по-бързо. Колкото може по-бързо да се пусне и връзката по фериботната линия Русе – Гюргево, за да отпушим трафика по икономическа линия, да подпомогнем туристите, които трябва да се движат в двете посоки", каза Денков.

Двамата премиери са обсъдили и енергетиката, като двете страни са в процес на преход, каза Денков. „Този преход ще е успешен, доколкото са свързани енергийните системи не само на нашите държави, но и на целия Балкански полуостров“, заяви той.

И добави, че с румънския премиер са разгледали накратко темата за подсилване на източния фланг на НАТО. „Той има военни и икономически измерения. Трябва да се подсилят транспортните връзки, доставките на горива. Това го засегнахме днес, темата ще продължи на следващи срещи в идните месеци, включително в инициативата „Три морета“, която ще бъде домакинствата от Букурещ през септември. Ще помислим как да планираме общите междуправителствени заседания на двете страни, които от дълго време не са се реализирали“, посочи Денков.

ОЩЕ: НАТО може да надгради бойната група в България до бригада с 5000 войници

Съвместно учение „Посейдон 2023“ на българските и румънските Военноморски сили (СНИМКИ)

Започна съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2023“, което се провежда в периода от 14 до 21 юли в гра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика